Κοσμος

Bloomberg: Ετοιμη για χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο η Ευρώπη - Στόκαρε με φρενήρεις ρυθμούς LNG.

Ποιο είναι το βασικό σενάριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bloomberg: Η Ευρώπη βρίσκει τη λύση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο  για να βγει χειμώνας
Εγκαταστάσεις LNG © EPA/TOMS KALNINS

Ενεργειακή κρίση - Το Bloomberg, η ετοιμότητα της Ευρώπης και το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG

Η Ευρώπη κάνει στροφή προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κάτι που σημαίνει ότι πλέον πιθανώς θα διαθέτει τις αναγκαίες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ποσότητες για να βγάλει το χειμώνα, χωρίς να έχει ανάγκη τις ρωσικές προμήθειες, αναφέρει το BloombergNEF.

Σύμφωνα με τη σημερινή του έκθεση το BNEF η Ευρώπη πιθανώς θα εισάγει ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξημένες κατά 40% τον ερχόμενο χειμώνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ μπορεί να αυξήσει τις προμήθειες το ερχόμενο καλοκαίρι κατά περίπου 14%, ώστε να καλύψει τη μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου στους αποθηκευτικούς. Σε συνδυασμό και με την πτώση της ζήτησης λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, τα φορτία αυτά είναι επαρκή προκειμένου να καλύψουν ακόμη και μια πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών από την 1η Οκτωβρίου, σημειώνει.

Ωστόσο, για να καλύψουν τις ανάγκες τους οι Ευρωπαίοι αγοραστές θα πρέπει να αγοράσουν 90% περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην αγορά spot σε σχέση με εκείνο που προμηθεύονται με μακροχρόνια συμβόλαια, εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισμό με την Ασία, πράγμα που θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

«Οι υψηλότερες τιμές για το spot LNG αναμένεται να διατηρηθούν καθώς η Ευρώπη θα προσπαθεί να αντλεί όλη τη διαθέσιμη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου αφήνοντας ελάχιστο για την Ασία», σημειώνει στην έκθεσή του το BNEF. Η Κίνα και οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές πιθανώς θα δουν μειωμένες διαθέσιμες προς εισαγωγή ποσότητες, προσθέτει.

Ενεργειακή κρίση - Ευρώπη: Το βασικό σενάριο του BNEF

Το βασικό σενάριο του BNEF, που βασίζεται σε πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου και σε καιρικές συνθήκες μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας, η Ευρώπη αναμένεται να εισάγει 40 εκατ. τόνους LNG τον φετινό χειμώνα και κατά τι περισσότερο το καλοκαίρι για να γεμίσει τις αποθήκες της. Έτσι, για την ίδια περίοδο απομένουν στην αγορά spot 12 εκατ. τόνοι για την Ασία, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί άλλους οκτώ εκατ. τόνους.

Ωστόσο, στην περίπτωση ενός κρύου χειμώνα, η βόρεια Ασία θα δέσμευε 5,6 εκατ. τόνους από την Ευρώπη, κυρίως για να καλυφθεί η ζήτηση στην Ιαπωνία, ενώ εάν ακολουθήσει και ένα θερμό καλοκαίρι, θα χρειάζονταν άλλοι 6,9 εκατ, τόνοι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με την έκθεση. Και σε αυτό το σενάριο, θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στο πεδίο των τιμών.

Παράλληλα, περισσότερο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο θα κατευθυνθεί στην Κίνα, όπου η ζήτηση το χειμώνα αναμένεται να υποχωρήσει κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η κατανάλωση της Ιαπωνίας αναμένεται να πέσει κατά 8% στο τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, καθώς η χώρα επαναλειτουργεί τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενώ η ζήτηση της Νότιας Κορέας ίσως αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση λόγω αποθήκευσης.

Η προσφορά πιθανώς θα ενισχυθεί μόνον οριακά τον χειμώνα παρέχοντας έτσι ελάχιστη ανακούφιση σε μια ήδη "πιεσμένη", στενή αγορά, λέει το BNEF.

Στους κινδύνους περιλαμβάνονται επίσης μια καθυστέρηση στην επανέναρξη λειτουργίας του πρότζεκτ LNG Freeport στις ΗΠΑ, καθώς και εφοδιαστικά ζητήματα σε μονάδες στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ