Κοσμος

«Είστε νικήτριες»: Το συγκλονιστικό μήνυμα της Γκολσιφτέ Φαραχανί στις γυναίκες του Ιράν

Η Ιρανή ηθοποιός που έχει συγκρουστεί με το καθεστώς και η απαγόρευση της εισόδου της στη χώρα

Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η θαρραλέα Ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί καταδικάζει τις πρακτικές του καθεστώτος και στέκεται στο πλευρό των γυναικών και ανδρών που διαδηλώνουν.

Η Ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί δεν φοβάται να συγκρουστεί με το ιρανικό καθεστώς. Το αποδεικνύουν οι επιλογές της, οι δηλώσεις της και οι γυμνές φωτογραφίσεις της.

Η ηθοποιός, στην οποία έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πατρίδα της, έρχεται σήμερα να καταδικάσει τις πρακτικές του καθεστώτος και να σταθεί στο πλευρό των συμπατριωτών της που έχουν βγει στους δρόμους του Ιράν και διαδηλώνουν ύστερα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

«Δεν είχατε αρχηγό, πειθαρχία ή οργάνωση. Είστε οι ηγέτιδες αυτού του αυθόρμητου ιστορικού κινήματος. Ένα κίνημα που δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν οι άνδρες εκείνης της γης για 170 χρόνια. Εσείς κορίτσια και αγόρια σταθήκατε το ένα πίσω από το άλλο. Ανεξαρτήτως της έκβασης. Είστε οι νικήτριες και οι νικητές», αναφέρει σε ανάρτησή της η Ιρανή ηθοποιός.

Ποια είναι η θαρραλέα Ιρανή ηθοποιός Γκολσιφτέ Φαραχανί

Γεννημένη το 1983 κατάγεται από θεατρική οικογένεια. Έχει μία καριέρα που εκτείνεται σε Ασία, Ευρώπη, και Αμερική, ενώ ήταν η πρώτη Ιρανή ηθοποιός – μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979- που έπαιξε σε αμερικάνικη παραγωγή και μάλιστα στο πλευρό του Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Body of Lies, Ρίντλεϊ Σκοτ).

Οι περιπέτειες της Φαραχανί, που ήταν διάσημη ηθοποιός στο Ιράν ήδη από τα εφηβικά της χρόνια- ξεκίνησαν επίσημα το 2008 όταν τόλμησε να εμφανιστεί στην πρεμιέρα της ταινίας Body of Lies στο Λος Άντζελες χωρίς μαντίλα. Το περιστατικό αυτό ήταν αρκετό για να της απαγορευθεί να εργάζεται στη χώρα της.

Η ίδια αγνόησε την απαγόρευση και έπαιξε στην ιρανική ταινία «Τι απέγινε η Έλι» (2009).

Μετά από λίγο καιρό της επιβλήθηκε πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ γεγονός που την ανάγκασε να εγκαταλείψει τη χώρα της. Μετά από δηλώσεις της εναντίον του ιρανικού καθεστώτος και αφού η Φαραχανί πόζαρε γυμνή στην γαλλική «Madame Figaro», το καθεστώς της απαγόρευσε δια παντός την είσοδο στη χώρα.

Η Φαραχανί έχει επιλέξει να ζει αυτοεξόριστη στη Γαλλία, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως δεύτερη πατρίδα της.

Η ηθοποιός μέσα από μια σειρά αναρτήσεων στο Instagram απευθύνει έκκληση σε όλους να σταθούν στο πλευρό των γυναικών και ανδρών που διαδηλώνουν στο Ιράν