Κοσμος

Ελληνίδα φοιτήτρια στη Ρωσία: Στα 11.000 ευρώ τα εισιτήρια για να φύγουμε από τη χώρα

Εγκλωβισμένη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης η ελληνική φοιτητική παροικία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρωσία: Απαγορευτικές οι τιμές στα εισιτήρια της επιστροφής - Ελληνίδα φοιτήτρια περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ελληνίδα φοιτήτρια που σπουδάζει στη Ρωσία περιέγραψε σε τηλεοπτική εκπομπή τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα έπειτα από την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον πρόεδρο Πούτιν.

Η φοιτήτρια Μυρτώ Τελοπούλου μίλησε στον ΣΚΑΪ διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση στη Ρωσία ήταν ήδη αρκετά δύσκολη μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Όπως τόνισε ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα και τις προοπτικές για το μέλλον, με την ανησυχία να αυξάνεται ανάμεσα στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ρωσίας.

«Από την επιστράτευση και μετά, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Υπάρχει αγωνία και ανασφάλεια για το τι θα ακολουθήσει. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει», τόνισε η νεαρή φοιτήτρια που σπουδάζει στη Ρωσία εδώ και 3 χρόνια.

Η Μυρτώ Τελοπούλου συνέχισε λέγοντας ότι, «ήταν ούτως ή άλλως ακριβά τα εισιτήρια από την αρχή του πολέμου για να φύγω από τη Ρωσία, πλέον τα εισιτήρια μετά κιόλας την επιστράτευση έχουν φτάσει κοντά στα 6.000, 10.000 έως 11.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει άλλη μία διέξοδος, μέσω Αρμενίας, όπου και εκεί για έναν φοιτητή είναι ακριβή, κοντά στα 2.000 ευρώ».

»Είναι έντονη η ανησυχία μου, για αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία, για την επιστράτευση. Παρόλα αυτά γνωρίζω ότι ο λαός είναι διχασμένος, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την μερική επιστράτευση, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα μπορεί να είμαι ασφαλής. Εχω δει κόσμο στην περιοχή να επιστρατεύεται, κάποιους στρατιώτες να αποχαιρετούν τους δικούς τους και να φεύγουν», επισήμανε η Μυρτώ Τελοπούλου.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα των ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία έχει απασχολήσει και την πολιτική ηγεσία. Πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν χρήματα στους φοιτητές μέσω των προξενείων. Ο υφυπουργός είχε δηλώσει ότι «έχει υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών ώστε οι γονείς των φοιτητών αυτών να δώσουν χρήματα στα ελληνικά προξενεία προκειμένου από εκεί να τα πάρουν τα παιδιά».

Όσον αφορά το αίτημα των φοιτητών για μεσολάβηση προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, να γυρίσουν πίσω, δεδομένου ότι στη Ρωσία δεν έχουμε πολεμικές συγκρούσεις».

Ο Άγγελος Συρίγος είχε αποκαλύψει, τέλος, ότι είναι σε διαδικασία εκπόνησης ειδικό σχέδιο για να βρεθεί μια λύση για τους περίπου 12-14 φοιτητές, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας, είναι στην Ουκρανία «γιατί κινδυνεύουν καθώς γίνονται βομβαρδισμοί».