Κοσμος

Εύποροι Ρώσοι πληρώνουν έως €28.000 για θέσεις σε ιδιωτικά τζετ υπό τον φόβο της επιστράτευσης

«Απόδραση» προς Αρμενία - Τουρκία εν μέσω ανησυχιών για κλείσιμο των συνόρων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσία: Η ζήτηση για θέσεις σε ιδιωτικά τζετ αυξάνεται καθώς οι πλούσιοι αναζητούν δίοδο διαφυγής από την επιστράτευση του προέδρου Πούτιν.

Ρώσοι πολίτες πληρώνουν έως και 28.000 ευρώ προκειμένου να φύγουν από τη χώρα με ιδιωτικά τζετ, μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση και εν μέσω φόβων ότι αυτή θα επεκταθεί.

Την είδηση μεταδίδει ο Guardian, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έχει εκτιναχθεί η ζήτηση στις εταιρείες που προσφέρουν πτήσεις με ιδιωτικά τζετ. Αυτές χρεώνουν από 20.000 έως και 25.000 λίρες (22.360 και 27.950 ευρώ αντίστοιχα), για εισιτήρια χωρίς επιστροφή, αναφέρει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας. 

Οι Ρώσοι καταφεύγουν πρωτίστως σε χώρες όπου δεν απαιτείται βίζα για την είσοδό τους, όπως η Τουρκία, η Αρμενία, η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται να μην επιτρέψουν στους Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση να περάσουν τα σύνορά τους. Κάποιες έχουν άλλωστε ήδη μπλοκάρει την είσοδο σε Ρώσους τουρίστες. 

Ο Γεβγένι Μπίκοφ, διευθυντής της εταιρείας Your Charter δήλωσε στον Guardian ότι προ επιστράτευσης είχαν περίπου 50 αιτήματα ημερησίως. Τώρα ο αριθμός έχει φτάσει τα 5.000 αιτήματα ημερησίως. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου αυτή τη στιγμή» σχολίασε. 

Ο Έντουαρντ Σιμόνοφ, διευθύνων σύμβουλος της FlightWay, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η ζήτηση για ιδιωτικά τζετ έχει αυξηθεί 50 φορές. Σημείωσε μάλιστα ότι οι εταιρείες του κλάδου παλεύουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, καθώς οι κυρώσεις της Ε.Ε. έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών.

«Όλες τα ευρωπαϊκά ιδιωτικά τζετ έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση αυτή τη στιγμή υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά και οι τιμές έχουν απογειωθεί σε σχέση με πριν από έξι μήνες». 

Ο Σιμόνοφ τόνισε μάλιστα πως δεν είναι πλέον μόνο οι πλούσιοι που θέλουν να ενοικιάσουν ιδιωτικό τζετ, αλλά και άνθρωποι που βάζουν όλες τις οικονομίες τους για ένα εισιτήριο διαφυγής.

Υπερβαίνει κατά πολύ η ζήτηση την προσφορά για ιδιωτικά τζετ στη Ρωσία © Unsplash

Εξίσου δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη χώρα και για τους λιγότερο εύπορους κατοίκους. Ελληνίδα φοιτήτρια που σπουδάζει στη Ρωσία περιέγραψε σε τηλεοπτική εκπομπή τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα έπειτα από την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης.

Η φοιτήτρια Μυρτώ Τελοπούλου μίλησε στον ΣΚΑΪ διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση στη Ρωσία ήταν ήδη αρκετά δύσκολη μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Όπως τόνισε ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα και τις προοπτικές για το μέλλον, με την ανησυχία να αυξάνεται ανάμεσα στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ρωσίας.

«Από την επιστράτευση και μετά, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Υπάρχει αγωνία και ανασφάλεια για το τι θα ακολουθήσει. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει», τόνισε η νεαρή φοιτήτρια που σπουδάζει στη Ρωσία εδώ και 3 χρόνια.

Η Μυρτώ Τελοπούλου συνέχισε λέγοντας ότι, «ήταν ούτως ή άλλως ακριβά τα εισιτήρια από την αρχή του πολέμου για να φύγω από τη Ρωσία, πλέον τα εισιτήρια μετά κιόλας την επιστράτευση έχουν φτάσει κοντά στα 6.000, 10.000 έως 11.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει άλλη μία διέξοδος, μέσω Αρμενίας, όπου και εκεί για έναν φοιτητή είναι ακριβή, κοντά στα 2.000 ευρώ».