Κοσμος

Η Τζίνα Λολομπρίτζιτα δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Ιταλία με το ΙΚΚ

Η 95χρονη ντίβα του κινηματογράφου συγκέντρωσε λίγο παραπάνω από το 1% των ψήφων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές στην Ιταλία: Δεν εξελέγη η 95χρονη θρυλική ηθοποιός Τζίνα Λολομπριτζίτα - Ήταν υποψήφια με το κομμουνιστικό κόμμα.
Ανάμεσα στους χαμένους των ιταλικών εκλογών και η ντίβα του κινηματογράφου Τζίνα Λολομπρίτζιτα © EPA/Alessandro Di Meo

Εκλογές στην Ιταλία: Δεν εξελέγη η 95χρονη σταρ του κινηματογράφου Τζίνα Λολομπρίτζιτα - Ήταν υποψήφια με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι ιταλικές εκλογές είχαν νικητές και χαμένους. Ανάμεσα στους δεύτερους, η 95χρονη Τζίνα Λολομπρίτζιτα, η οποία δεν κατάφερε να εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια του Λάτσιο, όπου ήταν υποψήφια με το Κομμουνιστικό Κόμμα του Μάρκο Ρίτσο.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, η θρυλική ηθοποιός συγκέντρωσε λίγο παραπάνω από το 1% των ψήφων. Η Λολομπρίτζιτα είχε αποτύχει να εκλεγεί στο κοινοβούλιο και το 1999 που ήταν πάλι υποψήφια, όπως σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Ο δικηγόρος της ηθοποιού Αντόνιο Ινγκρόια δήλωσε ότι η ηθοποιός έχει «πλήρη διαύγεια», παρά τις πρόσφατες δικαστικές της περιπέτειες για την περιουσία της, όταν είχε αμφισβητηθεί η κρίση της.

Ιταλικές εκλογές: Νίκη για τη Τζόρτζια Μελόνι - Στο 43% ο δεξιός συνασπισμός

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», είπε στις πρώτες της δηλώσεις η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς, μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία.

Παραμένοντας στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia, FdI) επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα (περί το 26%). 

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Τζόρτζια Μελόνι. «Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς». «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Εκλογές στην Ιταλία: Συμμαχία της Τζόρτζια Μελόνι με Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής ακροδεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 43% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της άκρας δεξιάς και πέφτει κάτω από το φράγμα του 20% των ψήφων, με φόντο τη συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία (64,07%, από 73,86% το 2018). Η αντιπρόεδρος του PD Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».

Εκλογές στην Ιταλία: Η άκρα δεξιά της Ευρώπης πανηγυρίζει 

Πολιτικοί που ανήκουν στην άκρα δεξιά και στη δεξιά στην Ευρώπη, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία.

Η Τζόρτζια Μελόνι και το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επικράτησαν καθαρά, με βάση τα ως τώρα αποτελέσματα. Η συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς οδεύει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία. «Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλεύτρια της AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», πέταξε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε επιγραμματική ανάρτησή του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε «Συγχαρητήρια (στην) Τζόρτζια Μελόνι».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, που ανήκει στον RN της Μαρίν Λεπέν, έκρινε πως οι ψηφοφόροι στην Ιταλία παρέδωσαν «μάθημα ταπεινότητας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών στη χερσόνησο, η κυρία φον ντερ Λάιεν είπε την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες έχουν «εργαλεία» για να αντιδράσουν εάν η Ιταλία παραβιάσει τους κανόνες και καταπατήσει τις κοινές αξίες της Ευρώπης. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», έγραψε ο ευρωβουλευτής του RN Μπαρντελά, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Από την πλευρά του ο Μπάλας Όρμπαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, του δεξιού εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, έδωσε επίσης «συγχαρητήρια» στους ηγέτες της ιταλικής συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ