- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λευκός Οίκος: «Καταστροφικές συνέπειες» για τη Ρωσία αν κάνει χρήση πυρηνικών
Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τον Πούτιν για «καταστροφικές» συνέπειες εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.
Οι δηλώσεις Σάλιβαν συνιστούν την πιο πρόσφατη αμερικανική προειδοποίηση μετά την απειλή που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων σε μια ομιλία στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρώτη επιστράτευση της χώρας του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Σάλιβαν στην τηλεοπτική εκπομπή "Meet the Press" του NBC.
EARLIER: National Security Adviser Jake Sullivan says Putin’s mobilization decree is “not a sign of strength” and “a sign he is struggling very badly in Ukraine.”@JakeSullivan46: “He doesn’t have a lot of options left. … The Russian army is in trouble.” pic.twitter.com/hLqROLrZwZ
— Meet the Press (@MeetThePress) September 25, 2022
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν περιέγραψε τη φύση της σχεδιαζόμενης απάντησης των ΗΠΑ στις δηλώσεις του σήμερα, αλλά ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα «διευκρινίσει με περισσότερες λεπτομέρειες τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό». Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συχνή, άμεση επαφή με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ενέργειες και τις απειλές του Πούτιν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διατυπώνει «απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης» σε απερίσκεπτη περιφρόνηση των ευθυνών για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Η Ρωσία διοργανώνει δημοψήφισμα σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας με στόχο την προσάρτηση εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν χαρακτηρίσει τα δημοψηφίσματα απάτη που έχουν σχεδιαστεί για να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου και την κίνηση για επιστράτευση του Πούτιν μετά τις πρόσφατες απώλειες στο πεδίο των μαχών.
Ενσωματώνοντας τις περιοχές Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια στη Ρωσία, η Μόσχα θα μπορούσε να ερμηνεύσει επιθέσεις για ανακατάληψή τους ως μια επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, μια προειδοποίηση για την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της.
Μετά από αποτυχίες στο πεδίο των μαχών, ο Πούτιν κινητοποιεί 300.000 στρατιώτες, ενώ επίσης απειλεί να χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να προστατεύσει τη Ρωσία.
«Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις που θεωρήθηκαν στην παγκόσμια σκηνή ως απειλή για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο Σάλιβαν δήλωσε σήμερα: «Ο Πούτιν παραμένει να έχει σκοπό... να αφανίσει τον λαό της Ουκρανίας που δεν πιστεύει ότι έχει δικαίωμα ύπαρξης. Επομένως, θα συνεχίσει και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με όπλα, πυρομαχικά, πληροφορίες και όλη την υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.