Κοσμος

Ρωσία: Περισσότερες από 730 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης (εικόνες, βίντεο)

Απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα θεωρείται ότι δυσφημεί τις ένοπλες δυνάμεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, βαρύτερες ποινές για τους λιποτάκτες, εν μέσω της επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων.
Aθρόες συλλήψεις αντιρρησιών της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του προέδρου Πούτιν © EPA/Maxim Shipenkov

Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, βαρύτερες ποινές για τους λιποτάκτες, εν μέσω της επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων.

Περισσότεροι από 730 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο σε όλη τη Ρωσία, σε διαδηλώσεις κατά του προεδρικού διατάγματος για μερική επιστράτευση, σύμφωνα με την κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις.

Η OVD-Info ανέφερε ότι έλαβε γνώση για συλλήψεις σε 32 διαφορετικές πόλεις, από την Αγία Πετρούπολη έως τη Σιβηρία.

Οι διαδηλώσεις είναι παράνομες σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε δραστηριότητα θεωρείται ότι δυσφημεί τις ένοπλες δυνάμεις.

«Θέλεις να γίνεις σαν εμένα;» έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα.

Πλάνα από την ίδια διαδήλωση εμφάνιζαν Ρώσους αστυνομικούς να μεταφέρουν άνδρες και να οδηγούν γυναίκες σε βαν της αστυνομίας.

Ρωσία: Περισσότερες από 730 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης - Σκληραίνει η στάση του Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την ίδια ημέρα νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών σε όσους λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Στα μέσα της εβδομάδας, ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Ρωσία: Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών, βαρύτερες ποινές για τους λιποτάκτες, εν μέσω της επιστράτευσης χιλιάδων εφέδρων.
Έγιναν συλλήψεις σε 32 διαφορετικές πόλεις, από την Αγία Πετρούπολη έως τη Σιβηρία © EPA/Anatoly Maltzev

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να μπορέσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα λειτουργήσει προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν πάντως αυτή την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Ρωσία: Περισσότερες από 730 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης - Αυξημένη ροή στα σύνορα με τη Γεωργία

«Δεν είμαστε κρέας για τα κανόνια!», φώναζε στη Μόσχα μια νέα καθώς αστυνομικοί με εξάρτυση αντιμετώπισης ταραχών την τράβαγαν στην άκρη του δρόμου. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα όσων διαδηλώνουν εναντίον της αποστολής επίστρατων στην Ουκρανία.

Στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο Ίλια Φραλόφ, 22 ετών, κράταγε ένα μικρό πανό με τη λέξη «ειρήνη». «Θέλω να εκφράσω τη διαφωνία μου με αυτό που γίνεται (...) Δεν θέλω να πολεμήσω για τον Πούτιν», είπε.

«Είμαι εναντίον του πολέμου και της επιστράτευσης. Φοβάμαι για τους νέους», είπε άλλη κάτοικος, η Νατάλια Ντούμποβα, 70 ετών.

Την Τετάρτη, την ημέρα που ανακοινώθηκε η επιστράτευση από τον κ. Πούτιν, συνελήφθησαν σχεδόν 1.400 άνθρωποι.

Η διαταγή να γίνει μερική επιστράτευση, η οποία αφορά σύμφωνα με τις αρχές 300.000 εφέδρους, προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς Ρώσους, ορισμένοι από τους οποίους προτίμησαν να φύγουν από τη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν χθες πως υπάρχει «μεγάλη» ροή αυτοκινήτων που θέλουν να περάσουν στη Γεωργία, με περίπου 2.300 οχήματα να καταμετρώνται μόνο σε μια συνοριακή διέλευση.

Στα σύνορα με το Καζακστάν και τη Μογγολία καταγράφηκε επίσης αύξηση της κίνησης, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για ενίοτε πολύωρη αναμονή ως τη διέλευση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ