Κοσμος

Ουκρανία: Νέες ανακαταλήψεις εδαφών στο Ντονέτσκ ανακοίνωσε το Κίεβο

Τη στιγμή που η Μόσχα διοργανώνει δημοψηφίσματα προσάρτησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέες ανακαταλήψεις εδαφών στην ανατολική Ουκρανία ανακοινώνει το Κίεβο, την πρώτη μέρα των δημοψηφισμάτων που διοργανώνει η Μόσχα.
Ουκρανός στρατιώτης υψώνει σημαία σε περιοχή του Ντονέτσκ © EPA/ Yevgen Honcharenko

Νέες ανακαταλήψεις εδαφών στην ανατολική Ουκρανία ανακοινώνει το Κίεβο, την πρώτη μέρα των δημοψηφισμάτων που διοργανώνει η Μόσχα.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακατέλαβε από τους Ρώσους μια τοποθεσία στην περιοχή του Ντονέτσκ, στα ανατολικά της χώρας, τη στιγμή που η Μόσχα διοργανώνει δημοψηφίσματα προσάρτησης σε περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό τον έλεγχό της.

«Ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε τη Γιατσκίβκα», ανακοίνωσε στην τηλεόραση ο Ολεκσίι Γκρόμοφ, αξιωματούχος του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η κατάληψη αυτής της τοποθεσίας στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ φαίνεται να επιβεβαιώνει τη συνέχιση μιας ουκρανικής αντεπίθεσης που έχει ήδη επιτρέψει στο Κίεβο να ανακαταλάβει αρκετές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα στη γειτονική περιοχή του Χαρκόβου.

«Οι Ουκρανοί έχουν επίσης αποκαταστήσει τον έλεγχό τους σε θέσεις νότια του Μπαχμούτ», μια πόλη-κλειδί στην περιοχή του Ντονέτσκ που αποτελεί στόχο για εβδομάδες ρωσικών επιθέσεων, είπε ο Γκρόμοφ.

Τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση της Ρωσίας ξεκίνησαν σήμερα σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τη Μόσχα, δημοψηφίσματα που χαρακτηρίζονται «χαλκευμένα» από το Κίεβο και τη Δύση και σηματοδοτούν μια μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

OHE: Στην Ουκρανία διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ αναφερόταν μέχρι τώρα σε υποψίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο σήμερα οι ερευνητές του οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως διαπράχθηκαν φρικαλεότητες στη χώρα αυτή μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.

Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για την Ουκρανία συστάθηκε τον Μάρτιο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να διεξαγάγει έρευνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Συμβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια τον Μάιο νέα απόφαση, με την οποία ζητούσε από την επιτροπή να ερευνήσει ειδικά για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές του Κιέβου, της Τσερνίχιβ, του Χαρκόβου και της Σούμι.

Κατά τις έρευνές της στις τέσσερις αυτές περιοχές, η επιτροπή επισκέφθηκε 27 πόλεις και τοποθεσίες και πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 150 θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, διευκρίνισε ο πρόεδρός της Έρικ Μόζε σε μια πρώτη προφορική παρουσίαση της έκθεσης ενώπιον του Συμβουλίου.

«Βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που συνέλεξε, η Επιτροπή συμπέρανε ότι εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στην Ουκρανία», σημείωσε ο επικεφαλής της, απαριθμώντας ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ζώνες αμάχων, πολλές εκτελέσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, όπως και σεξουαλική βία.

«Μας συγκλόνισε ο μεγάλος αριθμός των εκτελέσεων στις περιοχές που επισκεφθήκαμε. Η Επιτροπή διεξάγει τώρα έρευνα για τους θανάτους αυτούς σε 16 πόλεις και τοποθεσίες. Δεχθήκαμε αξιόπιστες καταγγελίες όσον αφορά πολλές άλλες περιπτώσεις εκτελέσεων, τις οποίες τώρα τεκμηριώνουμε», σημείωσε ο Μόζε.

Το κοινό χαρακτηριστικό των πτωμάτων που βρέθηκαν είναι τα ορατά σημάδια εκτελέσεων που φέρουν, όπως είναι τα δεμένα χέρια πίσω από την πλάτη, τα τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι ή οι κομμένοι λαιμοί. Ο Μόζε κατήγγειλε επίσης τους βομβαρδισμούς περιοχών αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ