Κοσμος

Η ανάλυση 8 σημείων του Τίμοθι Σνάιντερ για το διάγγελμα και τις πυρηνικές απειλές Πούτιν

«Είναι απολύτως σαφές πως φοβάται»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τίμοθι Σνάιντερ
Τίμοθι Σνάιντερ © EPA/Alejandro Garcia

Tίμοθι Σνάιντερ: Η ανάλυση του γνωστού ιστορικού για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιστράτευση του Πούτιν. 

Ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ Τίμοθι Σνάιντερ παρουσιάζει οκτώ σημεία που αφορούν το διάγγελμα και τις πυρηνικές απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ως γνωστόν, ο Σνάιντερ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ιστορικούς, βαθύς γνώστης της ιστορίας της Κεντροανατολικής Ευρώπης και μαζί ένας δημόσιος διανοούμενος.

Η ανάλυση του:

1/8. Η ομιλία του Πούτιν αποδεικνύει ότι η Ρωσία χάνει. Με δεδομένες τις απώλειες και τις λιποταξίες, ο Πούτιν θέλει στρατεύματα στην κατεχόμενη Ουκρανία για να αμυνθούν. Αυτό είναι λίγο πολύ.

2/8. Δεν είναι μόνο οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία που υποχωρούν. Ο ίδιος ο Πούτιν είναι ξεκάθαρα φοβισμένος. Έκανε κάτι που ξεκάθαρα δεν ήθελε να κάνει. Ανακοινώνοντας την κινητοποίηση δείχνει ότι φοβάται τους φασίστες αντιπάλους του περισσότερο από ότι φοβάται το ρωσικό λαό.

3/8. Ανακοινώνονται ρωσικές διαδηλώσεις για απόψε (σήμερα το απόγευμα ώρα ΗΠΑ). Ίσως να πραγματοποιηθούν, αν και είναι πολύ δύσκολο. Η κύρια αντίδραση θα είναι ότι οι άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα (συνέβη σήμερα) και κρύβονται.

4/8. Οι Ρώσοι στρατιώτες που τώρα καλούνται να παραμείνουν επ' αόριστον στο μέτωπο θα αποθαρρυνθούν περαιτέρω. Βλέπω τον θυμό να σιγοβράζει γι' αυτό που δεν θα βελτιώσει την πολεμική ικανότητα της Ρωσίας.

5/8. Οι Ουκρανοί τα έχουν υπολογίσει όλα αυτά εδώ και πολύ καιρό. Η αντίδρασή τους ήταν ήρεμη έως ανύπαρκτη. Το πολύ-πολύ να σημειώσουν ότι αυτό θα είναι σκληρό για τους ρώσους που έχει ήδη υποφέρει πολύ και να υποδείξουν ότι η παράδοση (των όπλων) έχει περισσότερο νόημα για τους Ρώσους από το να πολεμήσουν.

6/8. Α, και υπήρξε η ρωσική ανακοίνωση για μια άσκηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επόμενες ημέρες στην οποία θα επινοηθούν αριθμοί για να δείξουν πόσο επιθυμητή και αγαπητή είναι η ρωσική κατοχή στην Ουκρανία.

7/8. Και τέλος - το γεγονός ότι η ομιλία του Πούτιν δεν πραγματοποιήθηκε όταν είχε προγραμματιστεί και ότι έπρεπε να ηχογραφηθεί υποδηλώνει αταξία και ίσως κάποια ασθένεια στο Κρεμλίνο. Εγώ πάντως ερμηνεύω την αγωνία του Πούτιν ως σύμπτωμα ενός χαμένου πολέμου, αλλά όχι ως κάποια δύναμη που θα τον τερματίσει.

8/8. Ο πόλεμος τελειώνει όταν κερδίσουν οι Ουκρανοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ