- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας σε ιδιοκτησίες του Ρώσου ολιγάρχη Ουσμάνοφ
250 στελέχη της δίωξης οικονομικού εγκλήματος συμμετείχαν στις έρευνες
Άλισερ Ουσμάνοφ: Ο 69χρονος Ρώσος δισεκατομμυριούχος που συνδέεται με τον πρόεδρο Πούτιν και ελέγχεται από τις γερμανικές αρχές είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή.
Έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τετάρτη σε αρκετές ιδιοκτησίες Ρώσου ολιγάρχη, εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Μονάχου. Πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Άλισερ Ουσμάνοφ, στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σχεδόν 250 μέλη της ομοσπονδιακής αστυνομίας (BKA) και της δίωξης οικονομικού εγκλήματος συμμετείχαν στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά κρατίδια της Γερμανίας, ανάμεσά τους η Βαυαρία, το Αμβούργο, η Βάδη- Βιρτεμβέργη και το Σλέσβιχ- Χόλσταϊν, επεσήμανε η εισαγγελία η οποία δεν έχει αποκαλύψει επισήμως το όνομα του ολιγάρχη.
Πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα επεσήμαναν ότι πρόκειται για τον Ουσμάνοφ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του περιοδικού Spiegel.
Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 24 ιδιοκτησίες που ανήκαν στον ίδιο και σε τέσσερις που ανήκαν σε άλλους, σύμφωνα με το περιοδικό.
Ο Ουσμάνοφ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια περνά τον περισσότερο καιρό στη Βαυαρία, δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο στη Γερμανία, αλλά ούτε και στη Ρωσία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι στη γενέτειρά του το Ουζμπεκιστάν, όπως ανέφερε το Spiegel.
Ο 69χρονος Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα ότι «χρησιμοποίησε το εκτενές και περίπλοκο δίκτυο εταιρειών και επιχειρήσεών του» για να αποκρύψει την πηγή αρκετών συναλλαγών του από το 2017 ως το 2022. Το ύψος των συναλλαγών αυτών εκτιμάται σε 550 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα ο Ουσμάνοφ πιστεύεται ότι είχε ζητήσει από μια εταιρεία ασφαλείας να παρακολουθεί τις ιδιοκτησίες του στην Άνω Βαυαρία ακόμη και αφού αυτές είχαν προστεθεί στον κατάλογο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Στόχος είναι να διευκρινιστεί αν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία περί κυρώσεων», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ΒΚΑ, Χόλγκερ Μουνχ.
Το Spiegel παρουσίασε τον Ουσμάνοφ ως «αχυράνθρωπο» του Πούτιν σε πολλές εμπορικές υποθέσεις. Οι γερμανικές αρχές κατέσχεσαν τον Απρίλιο το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου, το μήκους 156 μέτρων και αξίας περίπου 600 εκ. δολαρίων Dilbar, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το οποίο ανήκε στον Ρώσο ολιγάρχη. Το σκάφος βρισκόταν από τον Οκτώβριο του 2021 στο λιμάνι του Αμβούργου για επισκευές.
Ο Ουσμάνοφ είναι έκτος στον κατάλογο των πιο πλούσιων ανθρώπων της Βρετανίας, σύμφωνα με την κατάταξη των Sunday Times το 2021. Είναι μεταξύ των δεκάδων Ρώσων εκατομμυριούχων εναντίον των οποίων η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
«Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος»
Στο οκτάγωνο βρέθηκαν ο «Αετός» και ο «Ταυρομάχος», δύο ρομπότ T800 της κινεζικής EngineAI
Ο Ίλια Ρεμέσλο συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό
Υποστήριξε ότι η χώρα ακολούθησε «λανθασμένη πορεία» από τη δεκαετία του 1980
Η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στα 13 κράτη-μέλη που πέτυχαν βελτίωση σε όλες τις συστάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.