Κοσμος

Γυναίκες στο Ιράν καίνε τις μαντίλες τους - Ο θάνατος της 22χρονης Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών (εικόνες, βίντεο)

Ξυλοκοπήθηκε επειδή φορούσε «ανάρμοστα ρούχα» - Νέα βίαια επεισόδια

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Ιράν γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τα χιτζάμπ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Μαχσά Αμινί. Η 22χρονη ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ηθών. Τρεις νεκροί σε βίαια επεισόδια.

Στο Ιράν το κύμα οργής κατά της αστυνομίας έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές. Βίαια επεισόδια σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών, επειδή φορούσε «ανάρμοστα ρούχα».

Τρεις νεκροί σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη (20/9) οι αρχές της ασιατικής χώρας.

Την ίδια στιγμή, στα social media δεν σταματούν να ανεβαίνουν βίντεο με γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους και να βάζουν φωτιά σε χιτζάμπ και μαντίλα.

Η Μαχσά Αμινί καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν. Συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα». Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, «δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ». Τη σύλληψη έκαναν μέλη από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Τον θάνατό της επιβεβαίωσε η οικογένειά της, την ώρα που ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η 22χρονη ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τους αστυνομικούς, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.

Καρέ καρέ τα βίαια επεισόδια στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί

Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας έχει προκαλέσει κύμα οργής στο Ιράν. Οι πρώτες διαμαρτυρίες στο Ιράν, στην επαρχία Κουρδιστάν, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο. Ακολούθησαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κυβερνήτης του Κουρδιστάν, Ισμαΐλ Κουσά, έκανε λόγο για «τρεις νεκρούς» στη διάρκεια των διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της επαρχίας χωρίς να διευκρινίσει πότε αυτοί σκοτώθηκαν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτούς τους θανάτους «ύποπτους», ισχυριζόμενος γενικώς και αορίστως ότι αποτελούν «μέρος της συνωμοσίας που έχει εξυφάνει ο εχθρός». Επίσης, ανέφερε ότι ένα από τα θύματα σκοτώθηκε από ένα είδος όπλου που δεν χρησιμοποιούν οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ μετέβη στο Κουρδιστάν. Ειδικότερα, ο Αμντολρεζά Πουρζαχαμπί πήγε τη Δευτέρα στο σπίτι της οικογένειας της 22χρονης.

Στους συγγενείς της Μαχσά Αμινί είπε ότι «θα ληφθούν μέτρα» και «θα γίνει έρευνα», μεταφέροντας παράλληλα τη λύπη του αγιατολάχ Χαμενεΐ για τον θάνατό της νεαρής γυναίκας

Αστυνομία ηθών στο Ιράν - Τι απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν:

  • Κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο,
  • στενά παντελόνια,
  • τζιν με σκισίματα και
  • ρούχα με έντονα χρώματα.

Η αστυνομία ηθών είναι γνωστή με το όνομα Γαστ-ε- Ερσάντ ή ως «περιπολία προσανατολισμού». Οι πρακτικές που χρησιμοποιεί και η αυστηρότητα στην τήρηση των «κανονισμών» έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο παρελθόν.

Συνομιλία Μακρόν με Ραϊσί στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε έπειτα από συνομιλία του με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί ότι «επέμεινε στον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών» στο Ιράν.

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάντα αλ Νασίφ εξέφρασε «την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις», ζητώντας «αμερόληπτη» και «ανεξάρτητη» έρευνα.

Επεισόδια σε διαδήλωση στην Τεχεράνη για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί © Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Την ίδια στιγμή, Ιρανοί αντιφρονούντες και πρώην κρατούμενοι ανακοίνωσαν την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη ότι κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Ραϊσί, ο οποίος μιλά εντός της ημέρας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στόχος της αγωγής, που ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, είναι να τιμωρηθεί ο Ιρανός πρόεδρος για τον καταλυτικό ρόλο του στην καταδίκη σε θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία στο Ιράν.

Πόσο εφικτό είναι να καταργηθεί η αστυνομία ηθών στο Ιράν

Ο θάνατος της Αμινί έχει προκαλέσει επικρίσεις και από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους εναντίον της αστυνομίας ηθών. Ειδικότερα:

  • Στο Κοινοβούλιο του Ιράν ο βουλευτής Τζαλάλ Ρασιντί Κουτσί εκτίμησε ότι η αστυνομία ηθών «προκάλεσε ζημιά στη χώρα». «Προκειμένου να αποφευχθεί να επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι περιπολίες προσανατολισμού (…) πρέπει να αναθεωρηθούν» ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.
  • Άλλος βουλευτής έφτασε στο σημείο να προτείνει την κατάργηση της αστυνομίας ηθών. «Πιστεύω ότι εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της Γαστ-ε- Ερσάντ να περάσει την κουλτούρα του χιτζάμπ, αυτή η μονάδα θα πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου τα παιδιά αυτής της χώρας να μην φοβούνται όταν τη συναντούν» δήλωσε ο Μοϊνοντίν Σαϊντί.
Η 22χρονη Μασρά Αμινί στο Ιράν ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία ηθών © EPA/ERDEM SAHIN

Στον απόηχο του θανάτου της 22χρονης Αμινί και των βίαιων επεισοδίων στο Ιράν, η Οργάνωση για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Διαφθοράς (σ.σ. οργάνωση που συνδέεται με το ιρανικό κράτος) προτείνει η αστυνομία ηθών «να σταματήσει να συλλαμβάνει και να προσάγει ανθρώπους που δεν φορούν σωστά τη μαντίλα, διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών εντάσεων. Πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος ώστε να θεωρείται απλώς παράπτωμα». 

Γυναίκες στο Ιράν κόβουν τα μαλλιά τους και ρίχνουν στη φωτιά τα χιτζάμπ

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, στα social media έχουν αναρτηθεί βίντεο με γυναίκες στο Ιράν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί.

Κρατώντας ψαλίδι στο χέρι κόβουν κοντά τα μαλλιά τους. Σε άλλα βίντεο εμφανίζονται γυναίκες να βάζουν φωτιά σε χιτζάμπ και μαντίλα, καταδικάζοντας τις βίαιες πρακτικές που χρησιμοποιεί η αστυνομία ηθών στη χώρα τους.