Κοσμος

Νέος πρόεδρος του Ιράν ο Εμπραχίμ Ραϊσί (βίντεο)

Ποιος είναι ο διάδοχος του Ροχανί - Τι ζητά η Διεθνής Αμνηστία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν © EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ο Εμπραχίμ Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος του Ιράν, με πάνω από 62% των ψήφων, με τη Διεθνή Αμνηστία να τον θεωρεί υπεύθυνο για βίαιες εξαφανίσεις διαδηλωτών.

Νικητής στις προεδρικές εκλογές του Ιράν αναδείχτηκε ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Οι κάλπες άνοιξαν την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021. Ο Εμπραχίμ Ραϊσί συγκέντρωσε πάνω από το 62% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται.

«Από τις 28,6 εκατομμύρια ψήφους που έχουν καταμετρηθεί, ο Ραϊσί συγκέντρωσε περισσότερες από 17.800.000»δήλωσε ο Τζαμάλ Ορφ, πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Εφέτος, είχαν εγγραφεί 59,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα μερικά επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζαΐ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με περισσότερο από το 11,5% των ψήφων, μπροστά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Αμπντολνασέρ Χεματί (8,3%) και τον βουλευτή Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ Χασεμί (3,4%).

Περισσότερα από το 14% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά ή άκυρα. Νωρίτερα και προτού ανακοινωθούν αυτά τα μερικά επίσημα αποτελέσματα ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συνεχάρη τον Ραϊσί για τη νίκη του, κάτι που έπραξαν και οι τρεις αντίπαλοί του.

Iran hardliner Raisi wins presidential election with 62% of vote, early results show

Το μήνυμα Χαμενεΐ για τη νίκη Ραϊσί στις προεδρικές εκλογές του Ιράν

«Το ιρανικό έθνος κέρδισε μία ακόμη φορά την προπαγάνδα των "μισθοφορικών" ΜΜΕ του εχθρού» δήλωσε το Σάββατο (19/6) ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης που βρήκε νικητή τον υπερσυντηρητικό υποψήφιο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Πριν από τις εκλογές, ο Χαμενεΐ είχε προτρέψει επανειλημμένως τους συμπατριώτες του να μην ανταποκριθούν σε μια εκστρατεία για μποϊκοτάζ των εκλογών, που είχε απευθύνει η εξόριστη αντιπολίτευση.

Συγχαρητήρια Πούτιν σε Ραϊσί, τον νέο πρόεδρο του Ιράν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον σκληροπυρηνικό Ιρανό δικαστή Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν.

Εμπραχίμ Ραΐσι (Α) και Χασάν Ροχανί (Δ) - Αλλαγή ηγεσίας στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές
Εμπραχίμ Ραΐσι και Χασάν Ροχανί - Αλλαγή ηγεσίας στο Ιράν μετά τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν © EPA/PRESIDENT OFFICE

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενo έναν αξιωματούχο του γραφείου τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα για «περαιτέρω ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας».

Έρευνα για τον νέο πρόεδρο του Ιράν ζητεί η Διεθνή Αμνηστία

Στον απόηχο της νίκης Ραϊσί στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να γίνει έρευνα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βίαιη καταστολή» των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ασιατική χώρα.

«Το γεγονός ότι ο Εμπραχίμ Ραϊσί ανέλαβε την προεδρία αντί να βρεθεί στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνο, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση ότι η ατιμωρησία βασιλεύει στο Ιράν» αναφέρει η ΜΚΟ σε Δελτίου Τύπου.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, κατηγόρησε, επίσης, τον Ραϊσί ότι υπήρξε μέλος μιας «Επιτροπής θανάτου», που ευθύνεται για βίαιες εξαφανίσεις και κρυφές εξωδικαστικές εκτελέσεις χιλιάδων αντιφρονούντων κρατουμένων, την περίοδο που διετέλεσε αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης το 1998.

Εμπραχίμ Ραϊσί - Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, τον οποίο κατηγορεί για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» η Διεθνής Αμνηστία
Εμπραχίμ Ραΐσι - Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, τον οποίο κατηγορεί για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» η Διεθνής Αμνηστία © EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ερωτηθείς το 2018 και το 2020 σχετικά με αυτές τις εκτελέσεις, ο Ραϊσί αρνήθηκε πως έπαιξε τον παραμικρό ρόλο, όμως απέτινε «φόρο τιμής» στη «διαταγή», που είχε δώσει -σύμφωνα με τον ίδιο- ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, να προχωρήσουν σε αυτήν την «κάθαρση» -όπως τη χαρακτήρισε. Επιπλέον, κατηγόρησε τη συγκεκριμένη ΜΚΟ ότι «ηγήθηκε μιας βίαιης καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της δικαστικής Αρχής τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «η τύχη των θυμάτων και η τοποθεσία όπου βρίσκονται τα πτώματα, αποκρύπτονται συστηματικά έως σήμερα από τις ιρανικές αρχές, κάτι που ισοδυναμεί (επίσης) με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Η καταστολή έγινε σε βάρος εκατοντάδων ειρηνικών αντιφρονούντων, ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μελών μειονοτήτων υπό δίωξη, οι οποίοι κρατήθηκαν με αυθαίρετο τρόπο... Ο Ραϊσί είναι επίσης υπεύθυνος για τη σύλληψη χιλιάδων διαδηλωτών και εκατοντάδων βίαιων εξαφανίσεων (…) μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τον Νοέμβριο 2019» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η ΜΚΟ. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα για να απαντήσει στη συστηματική ατιμωρησία στο Ιράν».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ