Κοσμος

Τι κάνει η Χεζμπολάχ στην Ευρώπη

Ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και αποθήκες με νιτρικό αμμώνιο

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hezbollah-eyropi.jpg
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ σε τηλεοπτικό μήνυμα © Hasan Shaaban/Bloomberg via Getty Images

Η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση, που συνδέεται με το Ιράν, διαθέτει οργανώσεις και κοινωνικούς θύλακες παντού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Ανάμεσα στα άτομα που πρόκειται να απελάσει η κυβέρνηση Καστέξ σε μια προσπάθεια να τεθεί νομικό πλαίσιο στον πληθυσμό των αλλοδαπών στη Γαλλία, είναι ο Λιβανέζεος Mazen al-Atat, ο οποίος θεωρείται πράκτορας της Χεζμπολάχ. Η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση, που συνδέεται με το Ιράν, διαθέτει οργανώσεις και κοινωνικούς θύλακες παντού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου εκτός από την προπαγανδιστική της δραστηριότητα, ασχολείται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την αποθήκευση εκρηκτικών όπως το νιτρικό αμμώνιο. Πρόκειται για την ουσία που προκάλεσε την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού τον περασμένο Αύγουστο με αποτέλεσμα 200 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα αυτά σχετίζονται με τον Mazen al-Atat, ο οποίος έχει καταδικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη -σε ποινές ομολογουμένως γελοίες- για τη συμμετοχή του στον λεγόμενο «Lebanese Connection» που ξεπλένει χρήμα κολομβιανών καρτέλ ναρκωτικών, αποδίδοντας το 20% της προμήθειας στη Χετζμπολάχ. Και θα συνέχιζε να ζει ήσυχος στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, αν η αμερικανική δικαιοσύνη δεν εξέδιδε ένταλμα εναντίον του με αποδείξεις ότι ο Mazen al-Atat είναι άμεσος χρηματοδότης του στρατιωτικού σκέλους της Χετζμπολάχ μέσω εγκληματικής δραστηριότητας και εκτεταμένων εράνων από ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γαλλία.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2020, χάκερς με το όνομα «Spiderz» αποκάλυψαν τα δεδομένα της μεγαλύτερης οργάνωσης μικροπιστώσεων του Λιβάνου, της Al-Qard al-Hassan, μέσω της οποίας περνούν τα κεφάλαια προς τη Χετζμπολάχ. Η Al-Qard al-Hassan φαίνεται το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του Λιβάνου που δεν έχει καταρρεύσει και που αντιθέτως ευημερεί. Οι χάκερς Spiderz έφεραν στο φως τα ονόματα 100.000 καταθετών στην «Τράπεζα της Χετζμπολάχ», πολλοί από τους οποίους ζουν στη Γαλλία. 

Σύμφωνα με τη Europol, αυτά τα άτομα είναι ύποπτα για λαθρεμπόριο διαμαντιών και ναρκωτικών ενώ φαίνεται πως ξεπλένουν χρήμα μέσω της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Τα κεφάλαια διοχετεύονται στον Λίβανο τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος όσο και σε μετρητά σε βαλίτσες. Το νομικό πρόβλημα που μπαίνει και που διαχωρίζει την οπτική της Ευρώπης από εκείνη των ΗΠΑ είναι πως η Ευρώπη θεωρεί «τρομοκρατική» μόνο τη στρατιωτική πτέρυγα της Χετζμπολάχ -άρα, αν τα χρήματα διοχετεύονται στην πολιτική πτέρυγα, το πράγμα αλλάζει. Αυτή η αντίφαση έχει στοιχίσει ακριβά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα στη Γαλλία και στο Βέλγιο, όπου η «πολιτική» Χετζμπολάχ δρα ανενόχλητη: εκατομμυριούχοι, συχνά με διπλή υπηκοότητα -Γαλλο-λιβανέζοι και Βελγο-λιβανέζοι― χρηματοδοτούν την ισλαμική τρομοκρατία μέσω παράνομων επιχειρήσεων και με τη στήριξη του Ιράν. Στη Γαλλία υπάρχουν περίπου 200.000 Λιβανέζοι σιίτες και παρότι δεν είναι όλοι υποστηρικτές της Χετζμπολάχ, οι Γαλλο-λιβανέζοι δεν λείπουν από τα αρχεία της Αντιτρομοκρατικής: το 2012, ο καμικάζι που σκότωσε στη Βουλγαρία πέντε Ισραηλινούς ταξιδιώτες και τον οδηγό τους ήταν Γαλλο-λιβανέζος, καθώς και ο ερευνητής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών τον οποίον συνέλαβαν οι κυπριακές αρχές το 2015 με την κατηγορία περί κατοχής 8 τόνων νιτρικού αμμωνίου. Την ίδια χρονιά, ένας Βρετανο-λιβανέζος συνελήφθη στο Λονδίνο για κατοχή 3 τόνων νιτρικού αμμωνίου.

Το 2020 η Γερμανία απαγόρευσε τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στο έδαφός της μετά την ανακάλυψη τεράστιου αποθέματος νιτρικού αμμωνίου σε μορφή γέλης. Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε παλιότερες δηλώσεις του Nathan Sales, του Αμερικανού πρώην συντονιστή της Αντιτρομοκρατικής, ότι η Χετζμπολάχ έχει «αποθήκες εκρηκτικών σε όλη την Ευρώπη: στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ελβετία.» Οι Αμερικανοί θεωρούνται λίγο παρανοϊκοί, καθώς βλέπουν τρομοκράτες κάτω από το κρεβάτι τους, αλλά οι πληροφορίες των Ισραηλινών ευθυγραμμίζονται με τις αμερικανικές: τη Χετζμπολάχ χρηματοδοτεί κατά 70% το Ιράν με το υπόλοιπο 30% να προέρχεται από ευρωπαϊκές πηγές και να επιστρέφει στην Ευρώπη υπό τη μορφή τζαμιών και θρησκευτικών ιδρυμάτων. Στη βόρεια Γαλλία, στο Grande-Synthe, το κέντρο Zahra και ο επικεφαλής του, ο Yahia Gouasmi, δεν έκρυψαν ποτέ ότι αποτελούν μέρος της Χετζμπολάχ, αλλά, όπως λέει ο δικηγόρος του Gouasmi, Elie Hatem: «Η Χεζμπολάχ είναι αντιστασιακή οργάνωση. Πέρυσι ο πρόεδρος Μακρόν συνάντησε στον Λίβανο τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χετζμπολάχ Mohammad Raad και φωτογραφήθηκε μαζί του. Ο πελάτης μου δεν έχει φτάσει στο σημείο να φωτογραφίζεται.»

Για να μπει κανείς στο κτίριο του ισλαμιστικού κέντρου Zahra, πρέπει να σκουπίσει τα πόδια του σε μια σημαία του Ισραήλ. Ο δε Yahia Gouasmi , που κατέβηκε στις ευρωεκλογές του 2009 με μια «αντισιωνιστική» λίστα στην οποία συμμετείχαν γνωστές φυσιογνωμίες της γαλλικής ακροδεξιάς, βρίσκεται επίσης στη λίστα της κυβέρνησης Καστέξ αλλά η απέλασή του θεωρείται μάλλον απίθανη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ