Κοσμος

Η τουρκική Milliyet: Η Ρωσία ετοιμάζει απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα

Ως «απάντηση» στην άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Για απευθείας σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και κατεχομένων, ως απάντηση της Μόσχας στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet.
Πράσινο φως φέρεται να έχει δοθεί από τη Ρωσία για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα της Κύπρου © Unsplash

Για απευθείας σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και κατεχόμενων, ως απάντηση της Μόσχας στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet.

Απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα ετοιμάζει η Ρωσία, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρει πως οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ενώ μάλιστα έχει δοθεί το «πράσινο φως» και από τη Μόσχα, με το πιθανότερο από τα σενάρια να θέλει τις πτήσεις να πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα.

Επιπλέον, η Milliyet αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και ότι γίνονται προσπάθειες προετοιμασίας της πρώτης πτήσης από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα για τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, τα οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στις 15 Νοεμβρίου.

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς σηματοδοτεί την ανακήρυξη των κατεχόμενων εδαφών στην Κύπρο σε «Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου», την οποία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

Ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του ψευδοκράτους, επισήμανε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα της αναγνώρισης του ΤΔΒΚ».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα αφού αναφέρει ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μετατοπίστηκε το σημείο προτίμησης των Ρώσων τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως απάντηση στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από ΗΠΑ προς Κύπρο.

Για απευθείας σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και κατεχομένων, ως απάντηση της Μόσχας στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet.
To πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας με την αναφορά για αεροπορική σύνδεση της Ρωσίας με τα κατεχόμενα © screen shot

Άρση εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο: Το μήνυμα Αναστασιάδη και οι αντιδράσεις της Τουρκίας

Την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο χαιρετίζουν με αναρτήσεις στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο», αναφέρει ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και επισημαίνει: «Πρόκειται για μια απόφαση - ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Αναστασιάδης στον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο και ευχαριστεί δημόσια. «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τον Γερουσιαστή Μενέντεζ για όλη τη δουλειά που έκανε δυνατή τη σημερινή αυτή απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη του 2019 για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ενεργειακή Συνεργασία. Χτες συνομίλησα με τον Γερουσιαστή και για μια ακόμη φορά του εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για τη φιλία του».

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο το 1987. 

Για απευθείας σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και κατεχομένων, ως απάντηση της Μόσχας στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, κάνει λόγο δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet.
Εργαλειοποίηση των κατεχόμενων εδαφών στην Κύπρο επιχειρούν Ρωσία - Τουρκία, σύμφωνα με το δημοσίευμα που κάνει λόγο για απευθείας πτήσεις © Unsplash

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» (Κυπριακή Δημοκρατία). Παράλληλα, σημειώνει ότι «υποστηρίζει πλήρως την αντίδραση των αρχών της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”σχετικά με την εν λόγω απόφαση». Προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Tο τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί. «Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960 και να ενεργήσει ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ