Κοσμος

Η στιγμή που ο κυκλώνας Φιόνα διαλύει μεταλλική γέφυρα στο Πουέρτο Ρίκο (βίντεο)

Στο σκοτάδι πολλά σπίτια στη νησιωτική χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η μεταλλική γέφυρα έχει αρχίσει να καταρρέει, καθώς ο κυκλώνας Φιόνα σαρώνει το Πουέρτο Ρίκο
Η μεταλλική γέφυρα έχει αρχίσει να καταρρέει, καθώς ο κυκλώνας Φιόνα σαρώνει το Πουέρτο Ρίκο © YouTube/Guardian News

Ο κυκλώνας Φιόνα σάρωσε το Πουέρτο Ρίκο. Καρέ καρέ η κατάρρευση γέφυρας. Μεγάλες ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και τους ορμητικούς χειμάρρους

Πολλά προβλήματα δημιούργησε ο κυκλώνας Φιόνα στο Πουέρτο Ρίκο. Οι θυελλώδεις άνεμοι και η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσαν καταστροφές στη νησιωτική χώρα.

Βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» δείχνει τη στιγμή που μεταλλική γέφυρα καταστρέφεται στην ορεινή πόλη Ουουτάδο, στο κεντρικό τμήμα του Πουέρτο Ρίκο.

Ο κυκλώνας Φιόνα προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες σπίτια. Ορμητικοί χείμαρροι έκαναν αδιάβατους κεντρικούς δρόμους. Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, δέντρα εκριζώθηκαν, στέγες σπιτιών ξηλώθηκαν, κατολισθήσεις σημειώθηκαν. Οι άνεμοι έφθασαν κατά τόπους σε ταχύτητα τα 140 χλμ./ώρα.

«Η μεγάλη ποσότητα βροχής θα προκαλέσει πλημμύρες σε αστικές περιοχές στο Πουέρτο Ρίκο και σε ορισμένα τμήματα τη Δομινικανής Δημοκρατίας. Αναμένονται επίσης χείμαρροι λάσπης και κατολισθήσεις σε ζώνες με υψηλό υψόμετρο» είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Hurricane Fiona knocks out power in Puerto Rico with flooding and landslides

Πρώην ισπανική αποικία, το Πουέρτο Ρίκο έγινε αμερικανικό έδαφος στα τέλη του 19ου αιώνα, προτού αποκτήσει ειδικό καθεστώς τη δεκαετία του 1950. Εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του, με το δημόσιο χρέος στα ύψη να καθιστά απαγορευτικό οποιοδήποτε δημόσιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Το Πουέρτο Ρίκο υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους κυκλώνες Μαρία και Ίρμα το 2017, οι οποίοι χτύπησαν ιδιαίτερα το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Το δίκτυο ιδιωτικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021, με σκοπό να περιοριστούν τα προβλήματα. Κάτι το οποίο δεν συνέβη, κρίνοντας από το γενικό black out τον Απρίλιο του 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ