Κοσμος

Η Ρωσία δίνει την Μπρίτνεϊ Γκράινερ για τον Βίκτορ Μπουτ - Το «παράθυρο» για την ανταλλαγή κρατουμένων

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις» δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βίκτορ Μπουτ, ο Ρώσος «έμπορος του θανάτου», και η Αμερικανίδα αθλήτρια του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ
Ο Βίκτορ Μπουτ, ο Ρώσος «έμπορος του θανάτου», και η Αμερικανίδα αθλήτρια του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ © EPA

Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ με ανταλλαγή κρατουμένων. Η Ρωσία πιέζει για να αφεθεί ελεύθερος ο έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Η Ρωσία δεν είναι αρνητική να προχωρήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους θα μπορούσαν να βρίσκονται τόσο ο Πολ Γουίλαν (πρώην πεζοναύτης) όσο και η Μπρίτνεϊ Γκράινερ (διάσημη αθλήτρια του μπάσκετ).

Η Γκράινερ κρίθηκε ένοχη για κατοχή και διακίνηση κάνναβης. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 9 ετών. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε χώρες της Ευρώπης. Ο Πολ Γουίλαν έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για κατασκοπεία.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε σχετικά: «Έχουμε δηλώσει πολλές φορές πως είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των πολιτών των ΗΠΑ που καταδικάστηκαν στη Ρωσία και Ρώσων πολιτών στις ΗΠΑ».

Στην κορυφή της λίστας των Ρώσων κρατουμένων βρίσκεται το όνομα του Βίκτορ Μπουτ, του εμπόρου όπλων που εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν, πριν μεταβεί στην Αγγλία για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, συναντήθηκε με τις οικογένειες των Γουίλαν και Γκράινερ στον Λευκό Οίκο, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες για να επιστρέψουν οι «Μπρίτνεϊ και Πολ πίσω στην πατρίδα με ασφάλεια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ