Κοσμος

Η Ρωσία θέλει πίσω τον «έμπορο του θανάτου» για να αφήσει την αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια

Η ζωή του έχει γίνει ταινία με τον Νίκολας Κέιτζ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βίκτορ Μπουτ
Ο Βίκτορ Μπουτ © Getty Images/Ideal Image

Ρωσία: Η ανταλλαγή που ζητά από τις ΗΠΑ για να δώσει αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια. 

Το σίριαλ με την κράτηση της Αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ, Μπρίτνεϊ Γκράινερ στη Ρωσία συνεχίζεται.

Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για την ανταλλαγή της κρατούμενης, Μπρίτνεϊ Γκράινερ με τον φυλακισμένο Ρώσο έμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συμφωνίες σε αυτόν τον τομέα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι οι συνομιλίες για τις ανταλλαγές κρατουμένων συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον τρόπο, Πεσκόφ και Ζαχάροβα, απάντησαν στα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον οποίο, η Ουάσιγκτον έχει κάνει στην Μόσχα μια «σοβαρή προσφορά» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Γκράινερ και του πρώην αμερικανού πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, που επίσης κρατείται στην Ρωσία.

«Το θέμα της αμοιβαίας ανταλλαγής Ρώσων και Αμερικανών πολιτών υπό κράτηση στο έδαφος των δύο χωρών, συζητήθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», είπε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη προφανώς σε συνομιλίες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και συνέχισε:

«Έδωσαν οδηγίες στις αρμόδιες εξουσιοδοτημένες δομές, για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Αυτές γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα και των δύο πλευρών».

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα συζητήσει τις υποθέσεις Γκράινερ και Γουίλαν με τον Ρώσο ομόλογό του, τις επόμενες ημέρες.

«Όταν συζητάς τέτοια θέματα, δεν διεξάγεις επιθέσεις πληροφόρησης», είπε ο Πεσκόφ σε ένα σχόλιο που φαινόταν να αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό για την πολύ… δημόσια διπλωματία της Ουάσιγκτον για το θέμα.

Την Τετάρτη, μια πηγή που γνωρίζει την κατάσταση επιβεβαίωσε ένα δημοσίευμα του CNN ότι η Ουάσινγκτον ήταν πρόθυμη να ανταλλάξει τον Ρώσο έμπορο Μπουτ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως μέρος μιας συμφωνίας.

Ένας Ρώσος δικηγόρος του Γουίλαν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι πίστευε πως η Μόσχα ήθελε ο Μπουτ να είναι μέρος μιας ανταλλαγής για τον Γουίλαν.

Η Γκράινερ, η οποία συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας τον Φεβρουάριο με φυσίγγια που περιείχαν λάδι κάνναβης στις αποσκευές της, βρέθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου την Τετάρτη στην τελευταία ακρόαση της δίκης της για κατηγορίες ναρκωτικών. Η επόμενη ακρόαση έχει οριστεί για τις 2 Αυγούστου.

«Από νομική άποψη, η ανταλλαγή είναι δυνατή μόνο μετά από δικαστική απόφαση», δήλωσε η δικηγόρος της Γκράινερ στην Ρωσία, Μαρία Μπλαγκοβόλινα.

Ο Γουίλαν καταδικάστηκε το 2020 σε 16 χρόνια φυλάκισης στην Ρωσία, κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Αρνήθηκε ότι κατασκοπεύει και είπε πως είναι θύμα συνομωσίας.

Βίκτορ Μπουτ: Η ταινία που βασίστηκε στη ζωή του 

Η ταινία «Lord of War» του 2005 με τον Νίκολας Κέιτζ βασιζόταν σε έναν μεγάλο βαθμό στον Μπουτ, πρώην αξιωματικό της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας που έγινε γνωστός επειδή, όπως λέγεται, πουλούσε όπλα για εμφυλίους πολέμους στη Νότια Αμετική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μεταξύ των πελατών του λέγεται πως ήταν ο Τσαρλς Τέιλορ της Λιβερίας, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και οι δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου της Αγκόλας.

Ο Μπουτ συνελήφθη τον Μάρτιο 2008 στην Μπανγκόκ έπειτα από μια κινηματογραφική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αμερικανοί πράκτορες παρουσιάσθηκαν ως στελέχη των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), στις οποίες πουλούσε όπλα εδώ και πολλά χρόνια. Ένας συνεργάτης του αποδείχθηκε καθοριστικός για τη σύλληψη του μεγαλεμπόρου αφού λειτουργούσε ως μεσάζων με τους φερόμενους ως αντάρτες FARC. Τα όπλα θα μεταφέρονταν στην Κολομβία αεροπορικώς και θα ρίχνονταν με αλεξίπτωτα στις περιοχές των Κολομβιανων. Όταν έφτασε η ώρα ο Μπουτ να συναντηθεί με έναν από τους αρχηγούς της οργάνωσης, συνελήφθη στο λόμπι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στη Μπανγκόκ.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τότε τη σύλληψη «παράνομη», «στερείται κάθε λογικής εξήγησης» και υπαγορεύθηκε από μια «άνευ προηγουμένου πίεση» από την Ουάσινγκτον προς τις αρχές της Ταϊλάνδης. Έπειτα από δύο χρόνια σκληρής δικαστικής διαμάχης, ο Μπουτ εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου το 2012 καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε 25 κάθειρξης.

Λίγο μάλιστα πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο πρώην πιλότος του Κόκκινου Στρατού με το παχύ μουστάκι, ντυμένος με την πράσινη στολή του κρατουμένου, δήλωσε με θεατρική φωνή ότι είναι αθώος. «Δεν είμαι ένοχος, δεν είχα ποτέ την πρόθεση να σκοτώσω οποιονδήποτε, δεν είχα ποτέ την πρόθεση να πουλήσω όπλα σε οποιονδήποτε, ο Θεός ξέρει την αλήθεια» δήλωσε.

Πέρα από τις κατηγορίες που οδήγησαν στην καταδίκη του, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντάγκλας Φάραχ, συγγραφέα του βιβλίου «Εμπορος του Θανάτου» (2007), ο πρώην αξιωματικός της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον δύο πράγματα: τα τεράστια αποθέματα όπλων και πυρομαχικών που έγιναν διαθέσιμα μετά την πτώση του καθεστώτος και τις διασυνδέσεις στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Με αυτά τα όπλα δημιούργησε ένα δίκτυο διακίνησης χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έναν ιδιωτικό στόλο παλαιών αεροσκαφών τύπου Αντόνοφ.

Έτσι λοιπόν, μετέφερε όπλα από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ σε χώρες υπό καθεστώς εμπάργκο όπλων, όπως η Ανγκόλα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε. Σε αυτές τις εμπόλεμες ζώνες οι ένοπλες ομάδες χρηματοδοτούσαν τον εξοπλισμό τους πουλώντας διαμάντια, πετρέλαιο, ή άλλο φυσικό πλούτο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ