Κοσμος

Δικαστές θα ζήσουν ένα Σαββατοκύριακο ως κρατούμενοι σε φυλακές του Βελγίου

Το πείραμα των αρχών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κελιά σε φυλακή
Φυλακή (φωτογραφία αρχείου) © Unsplash / Emiliano Bar

Βέλγιο: 55 δικαστές σε φυλακή - Η διαβίωση ως κρατούμενοι και το πείραμα σε νεοϊδρυθέν σωφρονιστικό κατάστημα

Δικαστές από το Βέλγιο θα περάσουν το Σαββατοκύριακο σε μια φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μια νύχτα πώς είναι η ζωή ενός κρατούμενου. 

Οι δικαστές έφθασαν σήμερα το πρωί στις 9 (τοπική ώρα) στη νέα φυλακή του Χάρεν που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένη να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο AFP μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών. Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι τη λήξη του «πειράματος» αύριο στις 16.00, όπως διευκρίνισε η ίδια.

«Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πώς είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή, αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τούς παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση», συνέχισε.

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Σε περίπτωση που ζοριστούν για οποιονδήποτε λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα.

«Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν. Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, τη Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών.

Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ, με τη βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους, το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30 άτομα. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και τη φύση του αδικήματός τους.

Gevangenis Haren, België (prison complex Haren, Belgium)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ