Κοσμος

Δικαστής της Λουιζιάνα «πάγωσε» την απαγόρευση των αμβλώσεων στην πολιτεία

Αντιδράσεις σε δεκάδες πολιτείες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει το ομοσπονδιακό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση © EPA/MICHAEL REYNOLDS
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να καταργήσει το ομοσπονδιακό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση © EPA/MICHAEL REYNOLDS

Δικαστής της Λουιζιάνα μπλοκάρει την απαγόρευση των αμβλώσεων εν μέσω αναταραχής μετά την απόφαση Roe v Wade.

Δικαστής της Λουιζιάνα εμπόδισε προσωρινά την πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις και θα τεθούν σε ισχύ αφού το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ τερμάτισε το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Η Λουιζιάνα είναι μία από τις 13 πολιτείες που ψήφισαν «νόμους ενεργοποίησης» για την απαγόρευση ή τον αυστηρό περιορισμό των αμβλώσεων μόλις το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe v Wade του 1973 που αναγνώριζε το δικαίωμα στη διαδικασία. Το έκανε την Παρασκευή, προκαλώντας σάλο στους προοδευτικούς και διαμαρτυρίες και αντιδιαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Στη Νέα Ορλεάνη τη Δευτέρα, ένας δικαστής αστικού περιφερειακού δικαστηρίου της Παροικίας της Ορλεάνης, ο Robin Giarrusso, εξέδωσε προσωρινό περιοριστικό διάταγμα, εμποδίζοντας την κρατική απαγόρευση. Η υπόθεση ενώπιον του δικαστή Giarruso, ενός Δημοκρατικού, υποβλήθηκε από την Hope Medical Group for Women στο Shreveport, μία από τις τρεις κλινικές αμβλώσεων στη Λουιζιάνα.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε στο Associated Press η Kathaleen Pittman, διαχειριστής του Hope Medical Group. «Όλα θα μπορούσαν να σταματήσουν.»

Ένας δικαστής στη Γιούτα εμπόδισε την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων αυτής της πολιτείας να τεθεί σε ισχύ για 14 ημέρες, ώστε να δοθεί χρόνος στο δικαστήριο να εξετάσει τις αμφισβητήσεις του νόμου ενεργοποίησης της πολιτείας. Η Planned Parenthood είχε αμφισβητήσει τον νόμο, ο οποίος περιέχει στενές εξαιρέσεις για βιασμό, αιμομιξία ή την υγεία της μητέρας, λέγοντας ότι ο νόμος παραβιάζει τις διατάξεις περί ίσης προστασίας και ιδιωτικότητας στο πολιτειακό σύνταγμα.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στη Φλόριντα μετά από 15 εβδομάδες αποτελεί επίσης αντικείμενο αιτήματος για να τεθεί σε προσωρινό αποκλεισμό. Η απόφαση για αυτό αναμένεται την Πέμπτη – μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη ισχύος του νόμου.

Στην Αριζόνα, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και μια ομάδα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων κατέθεσαν έκτακτη πρόταση το Σάββατο, επιδιώκοντας να μπλοκάρει νόμο του 2021 που φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσουν όλες οι αμβλώσεις. Στην εθνική σκηνή τη Δευτέρα, μια ομάδα 22 γενικών εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση υποσχόμενη να «αξιοποιήσει τους συλλογικούς μας πόρους» για να βοηθήσει τις γυναίκες σε πολιτείες όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις.

Η δήλωση υπογράφηκε από τους γενικούς εισαγγελείς των Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Περιφέρεια Κολούμπια, Χαβάη, Ιλινόις, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Νεβάδα, Νιου Τζέρσεϊ, Νέο Μεξικό, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Όρεγκον, Πενσυλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουάσιγκτον.

Είπαν: «Στεκόμαστε μαζί, ως ανώτεροι νομικοί υπάλληλοι των πολιτειών μας, για να πούμε με περηφάνια ότι δεν θα υποχωρήσουμε στον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων των εγκύων στις πολιτείες μας και σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αντιστρέφει σχεδόν μισό αιώνα νομικού προηγούμενου και υπονομεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενωνόμαστε για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε και να επεκτείνουμε την πρόσβαση στις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο» και πρόσθεσαν:

«Τελικά, ό,τι βλάπτει τους ανθρώπους σε ορισμένες πολιτείες, μας βλάπτει όλους. Το μέλλον και η ευημερία του έθνους μας είναι εγγενώς συνδεδεμένα με την ικανότητα των κατοίκων μας να ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Εάν επιδιώκετε πρόσβαση σε αμβλώσεις και υγειονομική περίθαλψη για την αναπαραγωγή, δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την πλήρη ισχύ του νόμου για… να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά σας και να υπερασπιστούμε τους νόμους μας. Θα υποστηρίξουμε τους πολίτες μας. Θα αναλάβουμε αυτούς που επιδιώκουν να ελέγξουν τα σώματά σας και να αξιοποιήσουν τους συλλογικούς μας πόρους – χιλιάδες δικηγόρους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους σε όλες τις πολιτείες μας. Μαζί θα επιμείνουμε».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ