Κοσμος

Η Ουκρανία «βλέπει» μετά τον πόλεμο: Θα ζητήσει προστάτιδες δυνάμεις και ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τι αλλάζει στις προθέσεις του Κιέβου μετά την αντεπίθεση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο παρουσίασε τις προτάσεις του για την ασφάλειά του μετά τον πόλεμο.

Η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε τις εγγυήσεις ασφαλείας που θεωρεί απαραίτητες για τη χώρα μετά τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, στο Κίεβο χθες.

Σε αυτό αναφέρεται ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους δυτικούς του συμμάχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον. Βάσει των προτάσεων του Κιέβου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία, θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία θέλει πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αν και το Κίεβο είχε αναφέρει στην αρχή της ρωσικής εισβολής ότι προτίθεται να εγκαταλείψει τον στόχο του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός, τώρα τονίζει ότι ενδιαφέρεται για πλήρη ένταξη στη Συμμαχία.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τη βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι αν με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ ελπίζει να αποδυναμώσει τη Μόσχα, τότε θα δει «τη Γη να καίγεται και το τσιμέντο να λιώνει».

Οι Ουκρανοί προελαύνουν στο Χάρκοβο

Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φθάσει στα σύνορα με τη Ρωσία στα βορειοανατολικά της χώρας, συνεχίζοντας την προέλασή τους και απελευθερώνοντας τον έναν οικισμό μετά τον άλλο. Μπορεί οι Ρώσοι να επιμένουν να ισχυρίζονται ότι κερδίζουν στην Ουκρανία, ωστόσο τα βίντεο στα social media και οι χάρτες διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

«Έχει φθάσει η ώρα να προετοιμαστούμε για μια ουκρανική νίκη στον πόλεμο» επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές.

Οι Ουκρανοί προελαύνουν στο Χάρκοβο, εκμεταλλευόμενοι το λάθος της Ρωσίας να μεταφέρει επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες στη Χερσώνα, φοβούμενη μεγάλη επίθεση από την Ουκρανία μετά και τις απειλές του Κιέβου για βομβαρδισμό της Κριμαίας.

Σημειώνεται ότι σημαντικές νίκες έχουν σημειώσει οι Ουκρανοί και στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου μετά την απώλεια του Σεβεροντονέτσκ από τη Ρωσία, πέρασαν στην αντεπίθεση, αναγκάζοντας τους Ρώσους να εγκαταλείψουν άρον άρον τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν άτακτα.