Κοσμος

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ (βίντεο)

Η στιγμή που το φέρετρο μεταφέρεται στο παλάτι - Πότε ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ επέστρεψε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο. Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα που ξεκινά την Τετάρτη.

Το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ βρίσκεται πλέον στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Η σορός μεταφέρθηκε στο Λονδίνο από το Εδιμβούργο της Σκωτίας με βασιλικό αεροπλάνο. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

Η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, με πλήθος κόσμου να αναμένεται να περάσει από το Γουέστμινστερ. Κατά μήκος της διαδρομής συγκεντρώθηκαν πολίτες για να δουν να περνά από μπροστά τους η νεκρική πομπή.

Σημειώνεται ότι η βασιλική φρουρά είχε πραγματοποιήσει μεταμεσονύχτια πρόβα για την υποδοχή της σορού της Ελισάβετ στο Λονδίνο.

Το φέρετρο θα βρίσκεται στο Bow Room, προτού μεταφερθεί την Τετάρτη στο Γουέστμινστερ, όπου χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να αποτίσουν τα σέβη τους στη βασίλισσα Ελισάβετ, που πέθανε σε ηλικία 96 ετών, έχοντας παραμείνει στον βρετανικό θρόνο για 70 χρόνια.

Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά τον θάνατό της την περασμένη εβδομάδα, βρισκόταν στο Μπάκιγχαμ μαζί με τα τρία αδέλφια του, τους δυο του γιους -Ουίλιαμ και Χάρι- και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας κατά την άφιξη της σορού της βασίλισσας, δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ - Τι ακολουθεί

Την Τετάρτη, στις 4:22 (ώρα Ελλάδος), η σορός από το παλάτι του Μπάκιγχαμ θα ξεκινήσει για το βρετανικό Κοινοβούλιο όπου θα τοποθετηθεί σε κεντρική αίθουσα για λαϊκό προσκύνημα. Το λαϊκό προσκύνημα στο βρετανικό κοινοβούλιο θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί την ημέρα της κηδείας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Κυριακή στις 10 το βράδυ, την παραμονή της ταφής, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Η ημέρα αυτή θα είναι επίσημη αργία. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ με την παρουσία ξένων ηγετών. Το απόγευμα της Δευτέρας, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου είχε τελεστεί η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.