Κοσμος

Ισόβια για τον 18χρονο στη Σουηδία που σκότωσε δυο καθηγήτριές του στο σχολείο

Πώς έγινε το έγκλημα - Άγνωστα τα κίνητρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουλούδια έξω από το σχολείο στο Μάλμε που ο μαθητής σκότωσε με τσεκούρι τις καθηγήτριές του
Λουλούδια έξω από το σχολείο στο Μάλμε που ο μαθητής σκότωσε με τσεκούρι τις καθηγήτριές του © EPA/Johan Nilsson

Στη Σουηδία ο 18χρονος που σκότωσε με τσεκούρι δύο καθηγήτριές του στο σχολείο, καταδικάστηκε σε ισόβια.

Δικαστήριο στη Σουηδία καταδίκασε σήμερα Πέμπτη (8/9) σε ισόβια κάθειρξη έναν 18χρονο μαθητή που σκότωσε τον Μάρτιο με τσεκούρι δύο καθηγήτριες στο λύκειο όπου φοιτούσε.

Ο νεαρός συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση στο σχολείο, το Malmö Latin School στο Μάλμε (νότια Σουηδία), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας. Ειδικευμένο στη διδασκαλία της Τέχνης, το σχολείο αυτό αριθμεί περισσότερους από 1.000 μαθητές.

«Είναι δύο φόνοι πολύ βάναυσοι και τα θύματα υπέφεραν πάρα πολύ» δήλωσε ο δικαστής Γιόχαν Κβαρτ στην ανακοίνωσή του και πρόσθεσε πως η συμπεριφορά του νεαρού δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως «ιδιαίτερα φρικιαστική».

Ασαφή τα κίνητρα των δολοφονιών με τσεκούρι στη Σουηδία

Το δικαστήριο του Μάλμε ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τα σαφή κίνητρα των φόνων αυτών.

Ο νεαρός παραδέχτηκε την ενοχή του και δήλωσε στο δικαστήριο πως πίστευε ότι δεν είχε καμία θέση στην κοινωνία, αλλά δεν είχε το κουράγιο να αυτοκτονήσει και σκεπτόταν ότι δεν θα έβγαινε ζωντανός από το λύκειο.

Ψυχιατρική εκτίμηση έδειξε ότι πάσχει από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, όμως σύμφωνα με το δικαστήριο τίποτα δεν δείχνει ότι υποφέρει από μια «σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή».

Ο δικηγόρος του νεαρού, ο Άντερς Έλισον, είχε ζητήσει μια πιο επιεική ποινή λόγω των ψυχιατρικών δυσκολιών του πελάτη του. Δήλωσε, μάλιστα, σε τοπικό ΜΜΕ πως σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Πόσα χρόνια στη φυλακή είναι τα ισόβια στη Σουηδία

Στη Σουηδία, ένας καταδικασθείς σε ισόβια μπορεί να ζητήσει ύστερα από 10 χρόνια μείωση της ποινής του, κάτι που συχνά γίνεται δεκτό. Στην πράξη, τα ισόβια μειώνονται ως εκ τούτου κατά μέσο όρο σε 16 έτη κάθειρξης, σύμφωνα με τις σουηδικές σωφρονιστικές αρχές.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο μαθητής στο Μάλμε είναι το πιο νεαρό άτομο που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στη σύγχρονη ιστορία της Σουηδίας. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η τροποποίηση ενός νόμου που προέβλεπε μειωμένες ποινές για νεαρούς υπόπτους τέλεσης σοβαρών εγκλημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ