Κοσμος

Τζέφρι Γουίλις: Πώς η αστυνομία σταμάτησε έναν serial killer πριν κλιμακώσει τη δράση του

Ένας δολοφόνος σε μία μικρή πόλη

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Τζέφρι Γουίλις: H απόπειρα απαγωγής μιας έφηβης οδήγησε σε δύο θύματα ανθρωποκτονίας.
© MLive

Υπόθεση Τζέφρι Γουίλις: H απόπειρα απαγωγής μιας έφηβης οδήγησε σε δύο θύματα ανθρωποκτονίας.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2014, σε μια μικρή πόλη του Μίτσιγκαν, μια γυναίκα βρέθηκε πεσμένη μπρούμυτα στην άκρη του δρόμου. Φορούσε αθλητικά ρούχα, είχε σφυγμό και ανέπνεε, ενώ πεσμένα δίπλα της ήταν τα ακουστικά της. Φαινόταν ότι είχε τραυματισθεί στο κεφάλι και η αρχική σκέψη ήταν ότι σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα. Έκανε τζόκινγκ ή περπατούσε και ένα αυτοκίνητο την παράσυρε και την εγκατέλειψε. Πριν ακόμη την παραλάβουν οι νοσοκόμοι, μια από τις δυο γυναίκες που την ανακάλυψαν και ήταν νοσοκόμα προσπαθούσε να την κρατήσει στη ζωή κάνοντάς της τεχνητή αναπνοή. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο, ο ένας από τους νοσοκόμους που την παρέλαβαν την αναγνώρισε αμέσως. Ήταν η προπονήτρια μπάσκετ της κόρης του, λεγόταν Ρεμπέκα Μπλετς και ήταν 36 ετών.

Οι αρχικές εικασίες ανατράπηκαν την επόμενη μέρα. Ο σερίφης ανακοίνωσε ότι η Μπλετς είχε πυροβοληθεί με πυροβόλο όπλο μικρού διαμετρήματος. Μια ομάδα αρμοδίων ερεύνησε την περιοχή κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε και εξέτασαν διάφορες θεωρίες (όπως το ότι ο πυροβολισμός παρέπεμπε σε «ένα τυχαίο έγκλημα ευκαιρίας»). Η Ρεμπέκα ήταν παντρεμένη 18 χρόνια και είχε μια κόρη 12 ετών. Ο άντρας της ανακρίθηκε, το άλλοθί του επαληθεύθηκε και δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του. 

Το πιστοποιητικό θανάτου της Μπλετς ανέφερε ότι πέθανε από πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμό στο κεφάλι, με την «πραγματική ή εικαζόμενη ώρα θανάτου» γύρω στις 4 μμ της 29ης Ιουνίου 2014, περίπου δύο ώρες πριν ανακαλυφθεί. Ωστόσο, οι ερευνητές το διέψευσαν, δηλώνοντας ότι οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων δείχνουν ότι η Μπλετς ήταν ζωντανή μέχρι τις 6 το απόγευμα. Για να προστατεύσουν την ασφάλεια της έρευνας, οι αρχές δεν αποκάλυψαν τον αριθμό των σφαιρών που δέχτηκε. Μέχρι τις 22 Ιουλίου 2014 δεν είχε γίνει καμιά σύλληψη σχετικά με τον θάνατο της Ρεμπέκα Μπλέτς. Η ανθρωποκτονία της ήταν ένα μυστήριο για σχεδόν δύο χρόνια.

Jeffrey Willis murder and kidnapping cases in 175 seconds

Τον Μάιο του 2016 οι αρχές ανακοίνωσαν δημόσια ότι σύγκριναν τη δολοφονία της Μπλετς με την υπόθεση μια εξαφανισμένης γυναίκας από την ίδια περιοχή, της 25χρονης Τζέσικα Χιρίνγκα. Στις 25 Απριλίου 2013 μια πελάτισσα που σύχναζε στο βενζινάδικο της πόλης είδε την 25χρονη Τζέσικα να δουλεύει αργά το βράδυ και σχολίασε ότι δεν έπρεπε να είναι ολομόναχη τόσο αργά και ότι το αγόρι της θα έπρεπε τουλάχιστον να τη συνοδεύει. Ανέφερε ότι ένας άντρας που άκουσε τη συνομιλία των γυναικών παρενέβη λέγοντας: «Έβαλε τους πελάτες της να την προσέχουν» αλλά ότι η Χιρίνγκα «κούνησε κάπως το κεφάλι της και άρχισε να τρέμει... σαν να είχε ρίγη». Επιπλέον, η πελάτισσα ισχυρίστηκε ότι η Χιρίνγκα δεν ήταν χαρούμενη, όπως συνήθιζε, και ότι φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έτσι, η πελάτισσα πάρκαρε έξω από το βενζινάδικο μέχρι να κλείσει και παρατήρησε τον άγνωστο να φεύγει εκείνο το βράδυ με ένα ασημί μίνι βαν -αφού επανειλημμένα άνοιγε κι έκλεινε την πίσω καταπακτή. Αργότερα περιέγραψε τον άνδρα (ως εύσωμο γύρω στα 40) και το όχημά του στην αστυνομία.

Αργότερα το ίδιο βράδυ ένας άνδρας έφτασε στο βενζινάδικο κι όταν πήγε να πληρώσει τη βενζίνη, δεν εύρισκε τη Χιρίνγκα πουθενά στο κατάστημα και κάλεσε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί έφτασαν αμέσως και εκτός από τα υπάρχοντα της Χιρίνγκα, βρήκαν αξεσουάρ από όπλο κοντά σε μια λίμνη αίματος στον εξωτερικό χώρο του βενζινάδικου. Απέκλεισαν το ενδεχόμενο ληστείας, μόλις ανακάλυψαν ότι πάνω από 400 δολάρια μετρητά είχαν απομείνει στο πορτοφόλι της και ότι δεν έλειπαν χρήματα από το ταμείο του βενζινάδικου. Περίπου μία ώρα αργότερα, ένας αστυνομικός σκύλος έψαξε την περιοχή αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.

Τον Απρίλιο του 2016 μια 16χρονη έφηβη, η Μάντισον Νάιγκαρντ, επιστρέφοντας στο σπίτι της από ένα πάρτι αργά το βράδυ έχασε τον δρόμο. Καθώς περπατούσε, ένας άντρας με ασημί βαν σταμάτησε και τη ρώτησε αν ήθελε να την πάει κάπου με το αμάξι του. Φαινόταν φιλικός, αλλά η κοπέλα είπε «όχι» και απλώς τον ρώτησε αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο. Ο άντρας συμφώνησε, μόνο που έπρεπε να μπει στο όχημά του. Έτσι, μπήκε στο βαν και αμέσως ο άντρας σήκωσε τα παράθυρα και κλείδωσε τις πόρτες. Η κοπέλα άρχισε να κλαίει και τον παρακαλούσε να σταματήσει το φορτηγάκι. «Δεν είχα ιδέα πόσο επικίνδυνος ήταν αυτός ο άνθρωπος», είπε η κοπέλα. Λίγο αργότερα, ο άντρας έσκυψε κάτω από το κάθισμα του οδηγού του κι έβγαλε ένα όπλο. Ρισκάροντας τη ζωή της, η Νάιγκαρντ άνοιξε την πόρτα του βαν, πήδηξε έξω και άρχισε να τρέχει. Χτύπησε το κουδούνι στο πρώτο σπίτι που βρήκε μπροστά της και κάλεσε την αστυνομία. Αυτή η απόπειρα απαγωγής οδήγησε σε έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο που είχε ήδη δολοφονήσει δυο γυναίκες.

Η Μάντισον περιέγραψε στην αστυνομία τα πάντα για τον επίδοξο απαγωγέα, το όχημα και το σημείο του συμβάντος. Μια κάμερα παρακολούθησης είχε καταγράψει το ασημί βαν. Ειδικοί βοήθησαν να βρεθεί η μάρκα, το μοντέλο και το έτος κατασκευής και στη συνέχεια η αστυνομία εξέτασε τη λίστα με τα άτομα που οδηγούσαν το συγκεκριμένο αμάξι στην περιοχή. Έτσι, μέσα σε μια βδομάδα εντοπίστηκε η κατοικία και το όχημα του 46χρονου Τζέφρι Γουίλις, που ήταν σύζυγος και πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και δεν είχε ποινικό μητρώο. Η αστυνομία έδειξε έξι φωτογραφίες στη Μάντισαν Νάιγκαρντ κι εκείνη αμέσως υπέδειξε τον Τζέφρι Γουίλις ως τον επίδοξο απαγωγέα της.

Εφοδιασμένοι με εντάλματα έρευνας για το σπίτι και για το όχημα του Γουίλις, οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο και έμειναν άναυδοι από όσα ανακάλυψαν. Μέσα στο βαν υπήρχε μια θήκη εργαλείων που περιείχε χειροπέδες, φίμωτρα και άλλα όργανα συνδεδεμένα με σεξουαλική δραστηριότητα (αυτό που οι profilers του FBI αποκαλούν «εξοπλισμό για σεξ / βιασμό»). Βρήκαν επίσης σε κρύπτες του σπιτιού έναν σκληρό δίσκο με χιλιάδες βίντεο βίαιου πορνογραφικού υλικού (απαγωγές, βιασμούς και βασανιστήρια) καθώς και ένα 22άρι όπλο (σαν εκείνο που σκότωσε τη Ρεμπέκα Μπλετς).

Ανέκριναν τον Γουίλις και ακολούθως τον συνέλαβαν για απόπειρα απαγωγής. Όσο ο Γουίλις ήταν στη φυλακή, αναλύθηκαν όλα τα κρυμμένα αρχεία του, όπου βρέθηκαν πληροφορίες που συγκέντρωνε για τη Τζέσικα Χιρίνγκα και για τη Ρεμέκα Μπλετς. Μετά από τρία χρόνια αδιέξοδης έρευνας, η αστυνομία είχε βρει την άκρη. Το όπλο που βρέθηκε εξετάστηκε εργαστηριακά και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν εκείνο που σκότωσε την Μπλετς. Στη δίκη του, ο Γουίλις ανέλαβε ο ίδιος την υπεράσπισή του (κάτι που κάνουν τυπικά όλοι οι serial killers). Πολύ αδυνατισμένος, φορώντας κοστούμι και με υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, προσπάθησε να δώσει μια απίθανη εκδοχή για τα σεξουαλικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε εκείνος και η γυναίκα του και είχε τάχα σαν παιχνίδι ο ανιψιός του. Φυσικά, η επιδερμική γοητεία του δεν έπεισε τους ενόρκους.

Accused killer Jeffrey Willis takes the stand at hearing

Ο Τζέφρι Γουίλις καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς αναστολή για τη δολοφονία των Ρεμπέκα Μπλετς και Τζέσικα Χιρίνγκα. Η σορός της Χιρίνγκα δεν βρέθηκε ποτέ. Με την ιστορία της ασχολήθηκαν οι τηλεοπτικές εκπομπές Unsolved Mysteries, Disappeared, Crime Watch Daily, The Vanished κ.ά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ