Κοσμος

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο
Ο Άντονι Μπλίνκεν © ΕPA Pool

Oυκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.

Στο Κίεβο μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν. Η επίσκεψη δεν είχε προαναγγελθεί. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Μπλίνκεν βρίσκεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία για να συζητήσει το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία και τους γείτονές της απέναντι στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε μυστικά το ταξίδι αυτό και είναι η δεύτερη επίσκεψή του στο Κίεβο από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία έχει κλιμακώσει τις τελευταίες ημέρες την αντεπίθεσή της στο κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις νότιο τμήμα της χώρας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ζώνες στην βορειοανατολική Ουκρανία, στην περιοχή του Χάρκιβ.

Το νέο πακέτο βοήθειας της Ουάσινγκτον αποτελείται από 675 εκατομμύρια δολάρια απευθείας βοήθειας με την αποστολή οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο Κίεβο και 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και επιδοτήσεις για την αγορά αμερικανικών όπλων για την Ουκρανία και 18 γείτονές της.

Μεταξύ των 18 χωρών περιλαμβάνονται η Γεωργία και η Μολδαβία, θύλακες των οποίων ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής ή η Βοσνία, όπου επικρατεί υψηλή ένταση με την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας, της σερβικής οντότητας της χώρας.

Ο Αντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε το Κονγκρέσο για το πακέτο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων «για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας και 18 γειτόνων της», στους οποίους περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός νατοϊκών χωρών «και άλλοι περιφερειακοί εταίροι» που αισθάνονται απειλούμενοι από την Ρωσία, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν κατονομάζεται.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 675 εκατομμυρίων δολαρίων σε οπλικά συστήματα, πυρομαχικά και συστήματα HIMARS, τα οποία έχουν επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξουν τις ρωσικές γραμμές τροφοδοσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει ποσόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια και επιδοτήσεις προς την Ουκρανία και τους γείτονές της για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο.

Η συνολική στρατιωτική βοήθεια από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο 2021 ανέρχεται σε 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Η αποστολή δυτικών όπλων έχει επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να σταματήσουν την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων πλήττοντας τις γραμμές διοικητικής μέριμνας και τροφοδοσίας των ρωσικών δυνάμεων και να εξαπολύσουν την περασμένη εβδομάδα αντεπίθεση στην βορειοανατολική και την νότια Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ