- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Goldman Sachs: Αυξήσεις έως και 2 τρις ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας στην Ευρώπη
Η δυσοίωνη πρόβλεψη των αναλυτών - Πόσο μπορεί να βοηθήσει το πλαφόν
H Goldman Sachs προβλέπει αυξήσεις «φωτιά» στην ενέργεια έως και 2 τρις ευρώ στους λογαριασμούς στην Ευρώπη.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs Group Inc. για το πού θα φθάσουν οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη. Στην εκτίμησή τους οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο λογαριασμός να είναι αυξημένος κατά δύο τρισεκατομμύρια ευρώ στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του 2023 -εξέλιξη που καθιστά απαραίτητες τις κρατικές παρεμβάσεις, όπως την επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρώπης.
«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης. Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο έντονα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970» ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αναστολή της εμπορίας παραγώγων ενέργειας.
Η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, να εξοικονομήσει 650 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου σε λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το πλαφόν από μόνο του δεν αρκεί.
Ο φετινός χειμώνας αναμένεται βαρύς, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον ενεργειακό εκβιασμό, προκειμένου να πιέσει τη Δύση να σταματήσει τις κυρώσεις και την οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζεται η ρωσική εισβολή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει πρόοδο, αλλά προειδοποιεί για κλιμάκωση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
Η επίθεση ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Αυτό το φαινόμενο, που ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστο το 2024, διογκώθηκε το 2025
Η υπόθεση αφορά το σχέδιο κατεδάφισης της ιστορικής Ανατολικής Πτέρυγας
«Είμαστε κράτος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ
Η μεσίτρια δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ είχε πάει να δείξει ένα διαμέρισμα σε υποψήφιους πελάτες
Xρησιμοποίησε πέντε πιστόλια που ανήκαν στον πατέρα του
Στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης πέρασαν όλες οι βάσεις
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενώ κοιμόταν
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Διαψεύδει η Βηρυτός επικοινωνία με Ισραήλ – Τι ειπώθηκε στη συνομιλία με Ρούμπιο
Reuters: Ιράν και ΗΠΑ έχουν σημειώσει «ορισμένη πρόοδο», αλλά παραμένουν διαφωνίες για τα πυρηνικά
Δήλωσαν ως προορισμό το Ιράκ αλλά ανέμεναν εντολές στον Περσικό Κόλπο
Δραματικές οι στιγμές μέσα στο σχολείο - Παιδιά κρυβόντουσαν όπου μπορούσαν για να σωθούν
Τι δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας - Η ποπ σταρ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση
Πώς έγινε η σημαντική αυτή ανακάλυψη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.