Κοσμος

Goldman Sachs: Αυξήσεις έως και 2 τρις ευρώ στους λογαριασμούς ενέργειας στην Ευρώπη

Η δυσοίωνη πρόβλεψη των αναλυτών - Πόσο μπορεί να βοηθήσει το πλαφόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακριβά θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι την ενεργειακή κρίση τον φετινό χειμώνα
Ακριβά θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι την ενεργειακή κρίση τον φετινό χειμώνα © Unsplash

H Goldman Sachs προβλέπει αυξήσεις «φωτιά» στην ενέργεια έως και 2 τρις ευρώ στους λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Goldman Sachs Group Inc. για το πού θα φθάσουν οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη. Στην εκτίμησή τους οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο λογαριασμός να είναι αυξημένος κατά δύο τρισεκατομμύρια ευρώ στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στις αρχές του 2023 -εξέλιξη που καθιστά απαραίτητες τις κρατικές παρεμβάσεις, όπως την επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρώπης.

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης. Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο έντονα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970» ξεκαθαρίζουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αναστολή της εμπορίας παραγώγων ενέργειας.

Η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, να εξοικονομήσει 650 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου σε λογαριασμούς ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το πλαφόν από μόνο του δεν αρκεί.

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται βαρύς, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον ενεργειακό εκβιασμό, προκειμένου να πιέσει τη Δύση να σταματήσει τις κυρώσεις και την οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζεται η ρωσική εισβολή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ