Κοσμος

Ζαπορίζια: Αποσυνδέθηκε από το δίκτυο και ο τελευταίος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού

Νέοι βομβαρδισμοί στην περιοχή του εργοστασίου προκάλεσαν πυρκαγιά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Ζαπορίζια και οι 6 αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή «εξαιτίας των βομβαρδισμών» και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές μια γραμμή του ηλεκτρικού.

«Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 6 σταμάτησε και αποσυνδέθηκε από το δίκτυο» ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram η εταιρεία.

Το Σάββατο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εμπειρογνώμονες του οποίου βρίσκονται στη Ζαπορίζια, είχε ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 5, επίσης επειδή προκλήθηκαν ζημιές στις γραμμές του ηλεκτρικού εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Οι άλλοι τέσσερις αντιδραστήρες έχουν αποσυνδεθεί από το ουκρανικό δίκτυο εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ο σταθμός έχει έξι αντιδραστήρες δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ ο καθένας. Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Ζελένσκι για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε σήμερα ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια. Ο Μακρόν υπενθύμισε ότι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων συνδέεται άρρηκτα με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων.

«Επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ουκρανική κυριαρχία στον πυρηνικό σταθμό» προστίθεται σε αυτό το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί ποιες είναι οι «στρατιωτικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές» ανάγκες της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας «την πλήρη στήριξη της Γαλλίας» στο Κίεβο.