Κοσμος

Η Gazprom δεν επαναφέρει τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream

Ο Πούτιν πάτησε το «κουμπί»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Gazprom δεν επαναφέρει τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream
Gazprom © EPA/FILIP SINGER

Ενεργειακή κρίση - Φυσικό αέριο: Η Gazprom δεν επαναφέρει τη ροή από τον Nord Stream.

Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή της ροής προς την Ευρώπη μέσω του βασικού της αγωγού με πρόσχημα την ανάγκη νέων επισκευών.

Ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η ρωσική εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επαναφορά της ροής του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τελικά, σε μια νέα εξέλιξη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και ότι η παροχή μέσω του αγωγού, προς τη Γερμανία, θα παραμείνει κλειστή.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής εταιρείας, θα παραμείνουν κλειστές και μετά το Σάββατο.

Αιτία αυτής της εξέλιξης, όπως αναφέρει η Gazprom, είναι ο εντοπισμός διαρροής πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η εταιρεία θα βρίσκει προσχήματα για να εκβιάζει ενεργειακά την Ευρώπη.

Gazprom: Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός

Πλέον, ανακοίνωσε η εταιρεία, το πρόβλημα θα πρέπει να διορθωθεί πριν την επανέναρξη των ροών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Το πρόβλημα αναμένεται να διαρκέσει, καθώς η Gazprom υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιδιόρθωση που αφορά σε βασικό κινητήρα μπορεί να γίνει μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία δεν διαθέτει πλέον, λόγω των δυτικών κυρώσεων. 

Η νέα εξέλιξη έρχεται έπειτα από τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G7 για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, κίνηση που η Μόσχα έχει ήδη αναφέρει ως εχθρική και έχει πει ότι μια τέτοια απόφαση από τη Δύση θα οδηγούσε σε διακοπή της παροχής προς τις χώρες που θα υιοθετήσουν τέτοια μέτρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ