Κοσμος

Μαίρη Πελτόλα, η πρώτη ιθαγενής από την Αλάσκα που εκλέγεται στο Κογκρέσο

Σε μια περιφέρεια που ήταν υπό ρεπουμπλικανική «κατοχή» για σχεδόν πέντε δεκαετίες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η δημοκρατική Μαίρη Πελτόλα είναι η πρώτη ιθαγενής από την Αλάσκα που εκλέγεται στο Κογκρέσο.

Η Σάρα Πέιλιν έχασε τις ειδικές εκλογές για το Κογκρέσο στην Αλάσκα, σε μια περιφέρεια που ήταν υπό ρεπουμπλικανική κατοχή για σχεδόν πέντε δεκαετίες. Η νικήτρια, η Δημοκρατική Μαίρη Πελτόλα, θα είναι η πρώτη ιθαγενής της Αλάσκα που θα υπηρετήσει ως νομοθέτης στο Κογκρέσο της πολιτείας.

Οι εκλογές έγιναν για να καλυφθεί μια κενή θέση που έμεινε μετά τον θάνατο του πρώην αξιωματούχου. Η έδρα είναι και πάλι προς διεκδίκηση τον Νοέμβριο.

Η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν, 58 ετών, έγινε γνωστή ως υποψήφια αντιπρόεδρος το 2008. Η Πελτόλα, 49 ετών, ανακηρύχθηκε νικήτρια την Τετάρτη με διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων σε μια πολιτεία που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε με διαφορά 10 μονάδων το 2020.

Η πρώην νομοθέτης της πολιτείας τάχθηκε υπέρ της πρόσβασης στις αμβλώσεις, της δράσης για το κλίμα και των πληθυσμών σολομών της πολιτείας.

Η Πελτόλα κατέβηκε εναντίον δύο Ρεπουμπλικάνων στις πρώτες εκλογές της πολιτείας με σειρά προτεραιότητας, ένα σύστημα που επικρίθηκε από την Πέιλιν κατά τη διάρκεια του αγώνα ως συγκεχυμένο και άδικο.

Η Πελτόα, η οποία ανήκει στην εθνότητα των Yup'ik και μεγάλωσε σε μια αγροτική περιοχή της Αλάσκας, θα γίνει επίσης η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει την έδρα.

Προηγουμένως την κατείχε από το 1973 ο αείμνηστος Ρεπουμπλικανός Ντον Γιανγκ