Κοσμος

Ερντογάν κατά Ελλάδας: Αυτοί που προκαλούν αναταραχή στο Αιγαίο είναι πιόνια του ΝΑΤΟ

Προκλητικός στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA / Juan Carlos Hidalgo

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος κατά της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο - Οι προκλητικές δηλώσεις σε νέα του ομιλία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε εμμέσως την Ελλάδα ως υποχείριο ξένων δυνάμεων. Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «αυτοί που προκαλούν αναταραχή με παρενοχλήσεις και αγένεια σε κάθε ευκαιρία στο Αιγαίο, είναι μόνο πιόνια και αυτοί που βρίσκονται πίσω τους δίνουν τον πραγματικό αγώνα».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας. Γνωρίζουμε τις προθέσεις εκείνων που ρίχνουν όπλα σε τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο και ειδικά δίπλα στα σύνορα μας, ενώ δεν μας τα πουλούν», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. 

Μόλις εχθές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «εχθρική στάση» έναντι της Τουρκίας για το ζήτημα των S-300, σε ομιλία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί που έσυραν τον λαό τους και τη χώρα τους στην καταστροφή πριν από έναν αιώνα, εξακολουθούν να επιμένουν στο ίδιο λάθος», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος συνομιλητής μας, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά. Η Ελλάδα αμφισβήτησε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους, όχι την Τουρκία, κλειδώνοντας τα συστήματα αεράμυνας της σε τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούν αναγνωριστική αποστολή του ΝΑΤΟ. Η δημιουργία βάσεων στα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα δεν έχει καμία σημασία για την Τουρκία. Είμαστε περίεργοι για την απάντηση των ΗΠΑ στην παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας».

«Σαφώς μας ενοχλεί πως χώρες που δήθεν είναι σύμμαχοι μας τηρούν εχθρική στάση, όπως και η στήριξη που δίνουν σε χώρες που δείχνουν τέτοια στάση. Όμως εμείς κινούμαστε κοιτώντας στο αποτέλεσμα κερδών και ζημιών των σχέσεων μας και δεν αμελούμε να χτίζουμε νέες εταιρικές σχέσεις για να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας», είπε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας υπονοούμενα για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.


Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «τα σύνορα της καρδιάς του», υπενθυμίζοντας το Οθωμανικό παρελθόν της χώρας του: «Στην ιστορία, τα μέρη τα οποία οι πρόγονοι μας πότισαν με αίμα και ιδρώτα, αλλά και με τα έργα τους, αν και πια σήμερα δεν είναι δικά μας, η ψυχή μας και η καρδιά μας είναι πάντοτε εκεί».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Σύμβουλός του παραιτείται μετά από κατηγορίες για διαφθορά

Σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραιτήθηκε την Τρίτη από τα καθήκοντά του αφότου έγινε στόχος κατηγοριών για διαφθορά από Τούρκο αρχιμαφιόζο. «Το λιντσάρισμα αυτό, που έφθασε την κόρη μου και τη σύζυγό μου, έγινε πάλι απειλή για την υγεία μου. Για τους λόγους αυτούς, παραιτούμαι από τη θέση μου» ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter o Κορκμάζ Καρατζά, μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου της τουρκικής προεδρίας και στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείται ο Ερντογάν.

Ο Καρατζά κατηγορήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον Τούρκο αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ, που έχει διαφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ότι συγκαταλέγεται σε μια ομάδα Τούρκων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που επεδίωκαν να δωροδοκούνται από μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις, κάτι που ο ίδιος διέψευσε. Ο Πεκέρ διαρρέει από πέρυσι σε βίντεο που αναρτώνται στο Twitter και στο YouTube κατηγορίες σε βάρος υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση λιγότερο από δέκα μήνες πριν από τις προσεχείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Άλλος σύμβουλος του Ερντογάν που αποτέλεσε στόχο των ίδιων κατηγοριών παραιτήθηκε από τη θέση του την Κυριακή. Κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την έναρξη έρευνας σε σχέση με τους ισχυρισμούς αυτούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ