Κοσμος

Μπράιαν Λόντρι: Ο δολοφόνος της Γκάμπι Πετίτο

Η ιστορία αγάπης δυο όμορφων νέων ανθρώπων έκρυβε χειραγώγηση, βία και ναρκισσιστική οργή

Μιμή Φιλιππίδη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Η δολοφονία της από τον Μπράιαν Λόντρι, η αυτοκτονία του συντρόφου της, οι αποκαλύψεις του FBI, η τραγική ιστορία που θα γίνει ταινία.

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, πέρυσι τέτοιες μέρες, άρχιζαν τα προβλήματα με το ταξίδι της Γκάμπι Πετίτο, μιας 22χρονης ξανθιάς βλόγκερ με φωτεινό χαμόγελο. Η Γκάμπι και ο φίλος της, ο 23χρονος Μπράιαν Λόντρι, είχαν ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο και κατευθύνονταν δυτικά διασχίζοντας τη χώρα, περνώντας ειδυλλιακά μέρη με το βανάκι του Μπράιαν, κατασκηνώνοντας και βιντεοσκοπώντας τις εμπειρίες τους -υλικό που ανέβαζαν στο κανάλι που είχαν δημιουργήσει στο YouTube.

Όταν στα τέλη Αυγούστου οι γονείς της Γκάμπι δε είχαν καταφέρει να επικοινωνήσουν με την κόρη τους και απευθύνθηκαν στην αστυνομία, η ιστορία του ταξιδιού των δυο ερωτευμένων εξελίχθηκε ραγδαία σε θρίλερ με διπλή εξαφάνιση, δολοφονία και αυτοκτονία. Η ιστορία είχε τεράστια προβολή στα ΜΜΕ παγκοσμίως και οι όμορφες εικόνες της Γκάμπι και του Μπράιαν κατέκλυζαν καθημερινά τις οθόνες και τα έντυπα.

Η Γκάμπι κι ο Μπράιαν ανάρτησαν ένα βίντεο από το ταξίδι στις 19 Αυγούστου 2021 όπου φαίνονταν γελαστοί κι αγαπημένοι. Δυο μέρες πριν ανεβάσουν το βίντεο, κάποιος είχε καλέσει την Άμεση Δράση και είχε αναφέρει ότι είδε ένα ζευγάρι να μαλώνει έξω από κατάστημα στο Μοάμπ της Γιούτα κι ότι ο άντρας χαστούκισε τη γυναίκα, μετά έτρεχαν πάνω κάτω στο πεζοδρόμιο, συνέχισε να τη χτυπάει, μπήκαν στο αυτοκίνητο και έφυγαν. Μετά την κλήση, η τοπική αστυνομία εντόπισε το ζευγάρι -τη Γκάμπι και τον Μπράιαν- στον αυτοκινητόδρομο.

Ήταν 12 Αυγούστου 2021 και όσα διαδραματίστηκαν τα κατέγραψαν οι κάμερες που είχαν στο σώμα τους οι αστυνομικοί (υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο). Στα πλάνα, η Πετίτο ταραγμένη και κλαμένη παραδέχεται ότι χτύπησε τον Λόντρι και παίρνει πάνω της την ευθύνη για τον καβγά, ενώ ο Λόντρι άνετος και χαμογελαστός παραδέχεται ότι έσπρωξε τη φίλη του και προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό ως καβγαδάκι ερωτευμένων. Το υλικό αναλύθηκε από πολλούς ψυχολόγους και ειδικούς στη «γλώσσα του σώματος», που είδαν τον φόβο της Γκάμπι και τη χειριστική συμπεριφορά του Μπράιαν.

Η μητέρα της Πετίτο έλαβε ένα περίεργο μήνυμα από το τηλέφωνο της κόρης της στις 27 Αυγούστου 2021. Το μήνυμα έγραφε: «Μπορείς να βοηθήσεις με τον Σταν, γιατί έρχονται σε μένα τα μηνύματα και οι αναπάντητες κλήσεις του;». Αλλά ο Σταν ήταν ο παππούς της Πετίτο και δεν τον αποκαλούσε ποτέ με το μικρό του όνομα. Η μητέρα ανησύχησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κόρη της. Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που στάλθηκε από το κινητό της σε συγγενή της, ενώ η τελευταία «ζωντανή» επικοινωνία της ήταν στις 25 Αυγούστου, όταν βρισκόταν κοντά στον Εθνικό Δρυμό Γκραντ Τέτον του Ουαϊόμινγκ. Μετά τις 27 Αυγούστου, το τηλέφωνό της ήταν κλειστό και δεν δημοσίευσε τίποτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Γκάμπι Πετίτο αναφέρθηκε επίσημα ως εξαφανισμένη στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.  

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Φλόριντα στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 ότι ο Λόντρι είχε επιστρέψει αθόρυβα στο σπίτι των γονιών του, στη Φλόριντα, 10 μέρες πριν οι γονείς της Γκάμπι δηλώσουν την εξαφάνισή της. Ο Μπράιαν και η οικογένειά του αρνούνταν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς που είχαν επισκεφτεί το σπίτι τους και τους παρέπεμπαν στον δικηγόρο τους. Οι γονείς της Γκάμπι εκλιπαρούσαν για βοήθεια να βρεθεί η κόρη τους. Μια επιστολή που απευθυνόταν στους γονείς του Λόντρι διαβάστηκε δυνατά μπροστά στα μέσα ενημέρωσης στις 16 Σεπτεμβρίου. «Πιστεύουμε ότι γνωρίζετε την τοποθεσία όπου ο Μπράιαν άφησε την Γκάμπι», έγραφε η επιστολή. «Σας ικετεύουμε να μας το πείτε. Ως γονείς, πώς μπορείτε να μας αφήνετε να περνάμε αυτή την οδύνη και να μη μας βοηθάτε;»

Μέχρι να μιλήσουν και οι δύο οικογένειες, ο Λόντρι είχε χαρακτηριστεί «πρόσωπο ενδιαφέροντος» στην υπόθεση εξαφάνισης της Πετίτο, σύμφωνα με τις Αρχές στη Φλόριντα -ο Λόντρι και η Πετίτο πριν από το ταξίδι τους έμεναν με τους γονείς του Μπράιαν στη Φλόριντα, ως αρραβωνιασμένοι. Ο πατέρας της Γκάμπι είπε ότι «ο Μπράιαν είναι άτομο ενδιαφέροντος από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία… Έχω πολλές απορίες, αλλά το μόνο που έχει σημασία είναι πού άφησε την Γκάμπι, πού την είδε τελευταία φορά».

Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2021 είχε εξαφανιστεί και ο Μπράιαν Λόντρι. Τον αναζητούσαν η τοπική αστυνομία και το FBI, όπως και τη Γκάμπι Πετίτο. «Ενώ ο Μπράιαν είναι άτομο ενδιαφέροντος στην εξαφάνιση της Γκάμπι, δεν καταζητείται για έγκλημα», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας. «Δεν πρόκειται προς το παρόν για έρευνα εγκλήματος, αλλά έρευνα για δυο αγνοούμενους. Προσπαθούσαμε όλη τη βδομάδα να μιλήσουμε με την οικογένεια, να μιλήσουμε στον Μπράιαν, και τώρα μας κάλεσαν στο σπίτι και λένε ότι δεν έχουν δει τον γιο τους. Είναι άλλη μια ανατροπή σε αυτή την ιστορία.»

© EPA/FBI HANDOUT

Το FBI επιβεβαίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 ότι η σορός της Γκάμπι Πετίτο βρέθηκε κοντά στον Εθνικό Δρυμό Γκραντ Τέτον του Ουαϊόμινγκ. Ήταν θύμα ανθρωποκτονίας. Τρεις βδομάδες αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου 2021, ανακοινώθηκε ότι ο θάνατός της προήλθε από στραγγαλισμό. Ο ιατροδικαστής της κομητείας Τέτον είπε στα ΜΜΕ ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας του Ουαϊόμινγκ δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες της αυτοψίας / νεκροψίας και αρνήθηκε να πει αν η Πετίτο στραγγαλίστηκε με τα χέρια ή εάν χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι η σορός της ήταν εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης τρεις έως τέσσερις βδομάδες. Πρόσθεσε επίσης ότι η Πετίτο δεν ήταν έγκυος τη στιγμή που πέθανε. Το FBI εξέδωσε την ανακοίνωση: «Όποιος έχει πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του Μπράιαν Λόντρι στην υπόθεση ή γνωρίζει πού βρίσκεται τώρα, να επικοινωνήσει με το FBI». Στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 εκδόθηκε από δικαστήριο του Ουαϊόμινγκ ομοσπονδιακό ένταλμα για τη σύλληψη του Λόντρι επειδή είχε χρησιμοποιήσει χωρίς εξουσιοδότηση χρεωστική κάρτα της Πετίτο μετά τον θάνατό της.

Η κηδεία της Γκάμπι Πετίτο πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 στο Χόλμπρουκ της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας της ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξή τους μετά την εξαφάνιση της κόρης του και δήλωσε: «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος ως πατέρας».

Η αδερφή του Μπράιαν Λόντρι μίλησε στους δημοσιογράφους λέγοντάς ότι δεν ξέρει αν ο αδερφός της σκότωσε την Πετίτο, δεν ξέρει αν είναι ακόμα ζωντανός, δεν καταλαβαίνει γιατί οι γονείς της παραμένουν σιωπηλοί και δήλωσε: «Ελπίζω ο αδερφός μου να είναι ζωντανός γιατί θέλω απαντήσεις, όπως όλοι».

Στις 21 Οκτωβρίου 2021, το FBI επιβεβαίωσε ότι ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν την προηγούμενη μέρα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Myakkahatchee Creek ανήκαν στον Μπράιαν Λόντρι. Βρίσκονταν δίπλα σε ένα σακίδιο και ένα σημειωματάριο. Η περιοχή είχε ερευνηθεί εβδομάδες πριν, αλλά το έδαφος ήταν βαλτώδες και λόγω των βροχών πλημμυρισμένο, και η έρευνα ήταν άκαρπη. Οι γονείς του Λόντρι είπαν ότι είδαν τον γιο τους για τελευταία φορά στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν έφυγε από το σπίτι για πεζοπορία στο πάρκο. Η ανακάλυψη της σορού του Μπράιαν έδωσε τέλος σε μια έρευνα 32 ημερών.

Ο δικηγόρος των Λόντρι ανακοίνωσε: «Τα λείψανά του θα αποτεφρωθούν και δεν θα γίνει κηδεία. Η νεκροψία του Λόντρι ήταν ασαφής, δεν προσδιορίστηκε ο τρόπος ή η αιτία θανάτου και τα λείψανα στάλθηκαν σε ανθρωπολόγο για συμπληρωματική  αξιολόγηση». Ο Λόντρι πέθανε από πυροβολισμό στο κεφάλι και ο θάνατός του θεωρήθηκε αυτοκτονία. Τον Φεβρουάριο του 2022 βγήκαν τα πλήρη αποτελέσματα της νεκροψίας, ένα έγγραφο 47 σελίδων που περιελάμβανε τα ευρήματα ανθρωπολόγου, έκθεση τοξικολογίας και λεπτομερή λίστα με όσα ανακαλύφθηκαν στο Πάρκο. Ένα σημειωματάριο που βρέθηκε κοντά στα λείψανα του Μπράιαν Λόντρι περιελάμβανε μια γραπτή ομολογία όπου αναλάμβανε την ευθύνη για τον θάνατο της αρραβωνιαστικιάς του.

Υποστήριζε ότι η Πετίτο τραυματίστηκε όταν το ζευγάρι προσπάθησε να διασχίσει ένα ρέμα βιαστικά και να φτάσει στο αυτοκίνητο πριν νυχτώσει, ότι η Γκάμπι χτύπησε και είχε ένα «εξόγκωμα στο μέτωπο και άλλα τραύματα» και ότι «τον παρακαλούσε να σταματήσει τον πόνο της».

Δικηγόρος της οικογένειας Πετίτο είπε ότι ο ισχυρισμός του Λόντρι ότι η δολοφονία ήταν «πράξη φιλευσπλαχνίας» μετά από ένα «τραγικό ατύχημα» είναι ανοησία. Οι Πετίτο μήνυσαν τους γονείς του Λόντρι, ισχυριζόμενοι ότι γνώριζαν πού βρισκόταν η σορός της Γκάμπι, όταν δήλωναν δημόσια ότι ήλπιζαν να βρεθεί ζωντανή. Οι Λόντρι ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν οποιαδήποτε πληροφορία για τον γιο τους ή τη Γκάμπι. Ο δικαστής συμφώνησε ότι η οικογένεια Λόντρι δεν ήταν υποχρεωμένη να μιλήσει για την υπόθεση, ωστόσο, συμφώνησε με τους Πετίτο ότι στις άλλες ενέργειές τους ήταν «ιδιαίτερα σκληροί και απάνθρωποι».

Η ιστορία της δολοφονίας της Γκάμπι Πετίτο από τον αρραβωνιστικό της Μπράιαν Λόντρι και το υλικό που αναρτούσαν οι ίδιοι στο διαδίκτυο, καθώς και το υλικό της αστυνομίας μετά τον καβγά τους, είναι πολύ εύγλωττο. Ενδοοικογενειακή βία, χειραγώγηση, ναρκισσιστική οργή είναι μόνο λίγα από τα θέματα που συζητήθηκαν δημόσια στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης των αστυνομικών, ώστε να αντιλαμβάνονται και να προλαβαίνουν τις γυναικοκτονίες. Παρατηρώντας πώς χειρίστηκαν οι γονείς του θύματος και πώς οι γονείς του δράστη τα γεγονότα μπορεί κανείς να ανιχνεύσει από πού πηγάζουν οι συμπεριφορές της Γκάμπι και του Μπράιαν. Σε ποιο περιβάλλον καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και ποιο περιβάλλον πλάθει έναν χειριστικό δολοφόνο γυναικών.

Πριν καλά καλά τελειώσουν όλες οι νομικές εκκρεμότητες γύρω από την υπόθεση (μηνύσεις, αγωγές), η ιστορία της δολοφονίας της Γκάμπι από τον Μπράιαν έγινε ταινία (παραγωγή Time Life) και κάνει πρεμιέρα την 1η Οκτωβρίου 2022.