Κοσμος

Γαλλική προσφυγή στην ΕΕ για τα απόβλητα του Ηνωμένου Βασιλείου στη θάλασσα

Απειλεί την υγεία και τη θαλάσσια ζωή στις γαλλικές ακτές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόλυνση σε ποτάμι από σκουπίδια
Μόλυνση σε ποτάμι από σκουπίδια © Unsplash

Γάλλοι ευρωβουλευτές προσέφυγαν στην ΕΕ για τα απόβλητα του Ηνωμένου Βασιλείου στη θάλασσα - Απειλεί την υγεία και τη θαλάσσια ζωή στις γαλλικές ακτές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί την υγεία και τη θαλάσσια ζωή στις γαλλικές ακτές επιτρέποντας την απόρριψη ακατέργαστων λυμάτων στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα, λένε τρεις ευρωβουλευτές.

Προειδοποιήσεις ρύπανσης έχουν εκδοθεί για σχεδόν 50 παραλίες στην Αγγλία και την Ουαλία, μετά από έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν την εκτροπή της υπερχείλισης λυμάτων σε ποτάμια και στη θάλασσα.

Οι Γάλλοι ευρωβουλευτές κατηγορούν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι παραμελεί τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και θέτει σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή και την αλιεία.

Οι βρετανικές εταιρείες ύδρευσης δήλωσαν ότι επενδύουν στην επίλυση του προβλήματος.

Από την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραμελήσει τις περιβαλλοντικές του δεσμεύσεις, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές σε επιστολή τους, με την οποία ζητούν νομική ή πολιτική δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο ισχυρισμός τους ήταν "απλώς αναληθής".

Παρά το γεγονός ότι δεν δεσμεύεται πλέον από τη νομοθεσία της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των κοινών υδάτων, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές.

Οι τρεις ευρωβουλευτές ανήκουν όλοι στο φιλοευρωπαϊκό κόμμα En Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ένας από αυτούς, ο Pierre Karleskind, προεδρεύει της επιτροπής αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να αφεθεί να αμελήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του Brexit και να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πρόοδο 20 ετών όσον αφορά τα πρότυπα ποιότητας των υδάτων, υποστήριξε.

Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι βραχυπρόθεσμα οι διαρροές λυμάτων θέτουν σε κίνδυνο τα ύδατα κολύμβησης στις γαλλικές ακτές και θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, την αλιεία και την καλλιέργεια οστρακοειδών.

"Η Μάγχη και η Βόρεια Θάλασσα δεν είναι χωματερές", δήλωσε η Στεφανί Γιον-Κουρτέν, πολιτικός από τη Νορμανδία, η οποία είναι επίσης μέλος της επιτροπής αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτει σύστημα συνδυασμένης αποχέτευσης, οπότε τα λύματα από τις τουαλέτες μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων μέσω των ίδιων σωλήνων με τα όμβρια ύδατα.

Για να αποφευχθεί η πλημμύρα των σπιτιών και των δημόσιων χώρων μετά από έντονες βροχοπτώσεις, το σύστημα είναι σχεδιασμένο να υπερχειλίζει περιστασιακά και να απορρίπτει ανεπεξέργαστα λύματα σε ποτάμια και στη θάλασσα.

Ο πρόσφατος ζεστός καιρός έχει αυξήσει τον κίνδυνο πλημμύρας, καθώς το ξηρό έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει γρήγορα το νερό.

Η Water UK, η οποία εκπροσωπεί τη βρετανική βιομηχανία ύδρευσης, δήλωσε ότι οι εταιρείες ύδρευσης "συμφωνούν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη" για δράση και επενδύουν περισσότερα από 3 δισ. λίρες για τη βελτίωση των υπερχείλισης ως μέρος ενός ευρύτερου εθνικού περιβαλλοντικού προγράμματος μεταξύ 2020 και 2025.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι είναι αναληθές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρεί τους στόχους για την ποιότητα του νερού: "Ο νόμος για το περιβάλλον έχει καταστήσει τους νόμους μας ακόμη ισχυρότερους για την ποιότητα των υδάτων από ό,τι όταν ήμασταν στην ΕΕ, από τους στόχους για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από θρεπτικά συστατικά έως τις νέες εξουσίες για την αντιμετώπιση των επιβλαβών ουσιών στα νερά μας".

"Έχουμε επίσης καταστήσει νόμο για τις εταιρείες ύδρευσης να μειώσουν τη συχνότητα και τον όγκο των απορρίψεων από υπερχείλιση καταιγίδων και έχουμε καταστήσει νόμο για τις εταιρείες ύδρευσης να εγκαταστήσουν νέα μόνιτορ για να αναφέρουν σε πραγματικό χρόνο τυχόν απορρίψεις λυμάτων στην περιοχή τους."

Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατηγόρησαν τις εταιρείες ύδρευσης ότι δεν παρακολουθούν σωστά τα λύματα, λέγοντας ότι πολλές τέτοιες συσκευές παρακολούθησης είτε δεν έχουν εγκατασταθεί είτε δεν λειτουργούν.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει σύντομα το μεγαλύτερο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μείωση της υπερχείλισης των λυμάτων κατά τη διάρκεια καταιγίδων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Defra.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ