Κοσμος

Η Ταϊβάν αγοράζει μαχητικά - Αύξηση μαμούθ στις αμυντικές δαπάνες

Η Τάιπεϊ εξοπλίζεται φοβούμενη κινεζική εισβολή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαζόμενοι σε στρατιωτικό εργοστάσιο στην Ταϊβάν όπου συναρμολογούνται τεθωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα
Εργαζόμενοι σε στρατιωτικό εργοστάσιο στην Ταϊβάν όπου συναρμολογούνται τεθωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα © EPA/RITCHIE B. TONGO

Η Ταϊβάν ρίχνει χρήμα στα εξοπλιστικά. Αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη και ανακοινώνει αύξηση ρεκόρ στις αμυντικές δαπάνες για το 2023.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα, μία προτεινόμενη ετήσια αύξηση 12,9% στον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2023 στα 13,72 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Κίνα.

Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως τμήμα της εδαφικής επικράτειας της, παρά τη σθεναρή αντίδραση της κυβέρνησης στην Ταϊπέι, ενώ το Πεκίνο έχει προχωρήσει στη διεξαγωγή των μεγαλύτερων στρατιωτικών ασκήσεων του γύρω από την Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της Δημοκρατικής Νάνσι Πελόσι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ μέσα στον Αύγουστο.

Στην κορυφή της πρότασης αύξησης των αμυντικών δαπανών από την κυβέρνηση της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν βρίσκονται δαπάνες 3,58 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και άλλου αμυντικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για μία πρόταση αύξησης-ρεκόρ των αμυντικών δαπανών της Ταϊβάν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της νησιωτικής χώρας για να υλοποιηθεί. Η ίδια πρόταση σηματοδοτεί την αύξηση των αμυντικών δαπανών από την Ταϊπέι για έκτη συνεχόμενη χρονιά από το 2017.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ