- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε απόγνωση οι Βρετανοί - Τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ζωής, ξεπέρασε το 10% ο πληθωρισμός
Επιδεινώνεται η κατάσταση με την οικονομία
Βρετανία: Ο πληθωρισμός ξεπερνά το 10% και αυξάνει το κόστος ζωής - Σε απόγνωση οι πολίτες.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε τον Ιούλιο άλμα και έφθασε στο 10,1%, περνώντας το συμβολικό όριο της διψήφιας τιμής, κάτι που προαναγγέλλει περαιτέρω επιδείνωση του κόστους ζωής.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ιδιαίτερα τον Ιούλιο. «Τα είδη αρτοποιείου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα λαχανικά», αλλά επίσης «τα έτοιμα γεύματα», απαριθμεί στο Twitter ο Γκραντ Φίτσνερ, επικεφαλής οικονομολόγος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών (ONS).
Ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Ιούνιο είχε ήδη φθάσει το 9,4% σε διάστημα χρόνου, παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Επίσης επιταχύνεται ταχύτερα απ' ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι και, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, μπορεί τον Οκτώβριο να ξεπεράσει το 13%, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ για τους ιδιώτες οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Κατά συνέπεια, η αγοραστική δύναμη των Βρετανών μειώνεται με ταχύτητα ρεκόρ, καθώς οι πραγματικοί μισθοί -δηλαδή διορθωμένοι με βάση την άνοδο των τιμών- έχουν χάσει 3% στο τρίμηνο που έληξε στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Τρίτη, από το ONS.
Η οικονομία έχει ήδη δεχθεί πλήγμα. Το βρετανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει ύφεση στο τέλος του χρόνου.
«Αντιλαμβάνομαι ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών τις οποίες αντιμετωπίζουν οι χώρες ολόκληρου του κόσμου», αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, προβάλλοντας το πακέτο στήριξης ύψους 37 δισεκ. στερλινών (43,9 δισεκ. ευρώ), που έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.
Όμως από την αντιπολίτευση μέχρι τις επιχειρήσεις και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολυάριθμες φωνές καλούν για περαιτέρω μέτρα για τα φτωχά νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν ιστορικών διαστάσεων αυξήσεις των τιμών.
Και μολονότι η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στο κέντρο της εκστρατείας των συντηρητικών για την επιλογή του διαδόχου του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, οι επικρίσεις πολλαπλασιάζονται μπροστά στην αδράνεια της κυβέρνησης πριν από την τελική επιλογή μεταξύ των δύο φιναλίστ, της Λιζ Τρας και του Ρίσι Σούνακ, που θα γίνει το Σεπτέμβριο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.