Κοσμος

Τέλος στο εκλογικό «θρίλερ» της Κένυας - Νικητής ο Ουίλιαμ Ρούτο

Έπειτα από έξι ημέρες αναμονής και της αιφνιδιαστικής απόρριψης των αποτελεσμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέλος στο εκλογικό «θρίλερ» της Κένυας - Νικητής ο Ουίλιαμ Ρούτο
Τέλος στο εκλογικό «θρίλερ» της Κένυας - Νικητής ο Ουίλιαμ Ρούτο © EPA

Κένυα: Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής κηρύσσει τον Ουίλιαμ Ρούτο νικητή των προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Κένυας κήρυξε σήμερα τον Ουίλιαμ Ρούτο νικητή των προεδρικών εκλογών έναντι του Ράιλα Οντίνγκα, έπειτα από έξι ημέρες αναμονής και της αιφνιδιαστικής απόρριψης των αποτελεσμάτων από ένα μέρος αυτού του ανεξάρτητου οργάνου.

Ο Ουαφούλα Τσεμπουκάτι ανακοίνωσε ότι ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Ρούτο είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 7,17 εκατομμύρια ψήφους, ή το 50,49% των ψήφων, έναντι 6,94 εκατομμυρίων, ή 48,85% του Οντίνγκα, κερδίζοντας μία από τις πιο δύσκολες εκλογές στην ιστορία της χώρας.

Ο Ουίλιαμ Ρούτο γίνεται ο πέμπτος πρόεδρος της Κένυας, διαδεχόμενος τον Ουχούρου Κενυάτα ο οποίος, έπειτα από δύο θητείες από το 2013, δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Επικράτησε του Οντίνγκα με 233.211 ψήφους διαφορά στο τέλος μιας γενικά ειρηνικής προεκλογικής εκστρατείας και ψηφοφορίας έπειτα από μια ατελείωτη αναμονή έξι ημερών που έθεσε σε δοκιμασία την υπομονή των Κενυατών.

Ο Ρούτο γίνεται το πρώτο μέλος της εθνότητας Καλεντζίν που εκλέγεται πρόεδρος τα τελευταία είκοσι χρόνια, διαδεχόμενος δύο προέδρους από την εθνότητα Κικούγιου.

Ο 55χρονος φιλόδοξος Ρούτο έκανε σκληρό προεκλογικό αγώνα τα τελευταία χρόνια καθώς μπήκε στο περιθώριο από μια μη αναμενόμενη συμμαχία μεταξύ του Κενυάτα και Οντίνγκα.

Παιδί μιας οικογένειας με λιγοστούς πόρους στην κοιλάδα του Ριφτ, ο Ρούτο που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, αρέσκεται να θυμάται την ιστορία του, αυτή του "αυτοδημιούργητου", που ξεκίνησε από το τίποτα και ανακηρύχθηκε εκπρόσωπος των "ευρηματικών" του απλού λαού απέναντι στην ισχύ των πολιτικών δυναστειών που ενσαρκώνουν ο Κενυάτα και ο Οντίνγκα.

Το μεσημέρι, το εθνικό κέντρο καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής, στο οποίο ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλης της χώρας, γέμισε από εκπροσώπους κομμάτων, παρατηρητές και διπλωμάτες, που περίμεναν την ανακοίνωση επί αρκετές ώρες, υπό τους ήχους χορωδιακής μουσικής και υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση.

Λίγα λεπτά πριν από αυτή την ανακοίνωση, τέσσερις από τους επτά επιτρόπους της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εκλογών και Συνόρων (IEBC) που έχει την έδρα της στο Ναϊρόμπι, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας για να ανακοινώσουν ότι απέρριψαν αυτά τα αποτελέσματα.

"Λόγω της αδιαφανούς φύσης της διαδικασίας (...) δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τα αποτελέσματα που πρόκειται να ανακοινωθούν", δήλωσε η αντιπρόεδρος της IEBC Τζουλιάνα Τσερέρα περιστοιχισμένη από άλλους τρεις επιτρόπους.

'Εκανε έκκληση για "ηρεμία" απευθυνόμενη στους Κενυάτες.

Οι εκλογές του 2022 διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα αλλά χαρακτηρίστηκαν από ισχυρή πτώση της συμμετοχής: σχεδόν το 65% από τα 22,1 εκατομμύρια ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες την Τρίτη, έναντι 78% στις τελευταίες εκλογές του 2017.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ