Κοσμος

Iρακινή ηθοποιός μηνύει τον Economist για μια «παχιά» φωτογραφία της

To επίμαχο άρθρο του περιοδικού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Enas Taleb
Η Enas Taleb © EPA

Ενάς Ταλέμπ: Η Iρακινή ηθοποιός που μηνύει μηνύσει το περιοδικό Economist επειδή χρησιμοποίησε μια φωτογραφία της για να εικονογραφήσει ένα άρθρο σχετικά με τις γυναίκες αραβικής καταγωγής που είναι «παχύτερες» από τους άνδρες.

Μήνυση κατά του Economist θα καταθέσει η Ιρακινή ηθοποιός Ενάς Ταλέμπ  διότι χρησιμοποίησε φωτογραφία της για να καταδείξει τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες στον αραβικό κόσμο είναι παχύτερες από τους άνδρες. Η Ενάς Ταλέμπ δήλωσε ότι η εικόνα χρησιμοποιήθηκε χωρίς να σχετίζεται με το κείμενο, ότι δεν ζητήθηκε η άδειά της και πως παραβίασε την ιδιωτική της ζωή. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι είχε υποστεί φωτομοντάζ. Η γνωστή στο Ιράκ ηθοποιός και παρουσιάστρια τοκ σόου δήλωσε σε συνέντευξή της ότι έχει ξεκινήσει νομικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άρθρο, με τίτλο «Γιατί οι γυναίκες είναι παχύτερες από τους άνδρες στον αραβικό κόσμο», δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία της Ταλέμπ που είχε τραβηχτεί πριν από εννέα μήνες στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαβυλώνας στο Ιράκ.

economist

Υποστηρίζει ότι η φτώχεια και οι κοινωνικοί περιορισμοί που κρατούν τις γυναίκες στο σπίτι είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες είναι υπέρβαρες.

Ένας άλλος λόγος, αναφέρει το άρθρο, μπορεί να είναι ότι οι «καμπύλες» θεωρούνται από ορισμένους άνδρες ως πιο ελκυστικές.

«Οι Ιρακινοί θεωρούν συχνά την Enas Taleb, μια ηθοποιό με πλούσιες καμπύλες (στη φωτογραφία), ως πρότυπο ομορφιάς», αναφέρει.

Η Taleb χαρακτήρισε το άρθρο «προσβολή των γυναικών του αραβικού κόσμου γενικά και των ιρακινών γυναικών ειδικότερα», ενώ διερωτάται γιατί ο Economist «ενδιαφέρεται για τις παχιές γυναίκες στον αραβικό κόσμο και όχι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ».

Μιλώντας στην τηλεόραση al-Arabiya TV είπε ότι αντιμετώπισε «εκφοβιστικά σχόλια» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είπε επίσης στο περιοδικό New Lines ότι είναι υγιής και ευτυχισμένη με την εμφάνισή της.

«Για μένα αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία», είπε.

Η Ταλέμπ είναι 42 ετών και μία από τις πιο γνωστές ηθοποιούς του Ιράκ και έχει εννέα εκατομμύρια followers στο Instagram.

Στη συνέντευξή της στην τηλεόραση al-Arabiya είπε ότι ο Economist έκανε λάθος να τα βάλει μαζί της.

«Δεν γνώριζαν ότι είμαι διασημότητα και δημόσιο πρόσωπο», είπε. «Μπορώ να μετατρέψω μια κρίση σε κέρδος για εμένα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ