Κοσμος

Γιατί οι κάτοικοι της Βενετίας φοβούνται ότι η πόλη θα γίνει «μουσειακό λείψανο»

Οι αλλαγές που έφερε ο τουρισμός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βενετία
Βενετία © Unsplash / Kit Suman

Βενετία: Η μείωση του πληθυσμού και ο τουρισμός γεννά φόβους στους μόνιμους κατοίκους - Τι απαντούν οι αρχές

Κάτω από τις 50.000 αναμένεται να πέσει για πρώτη φορά ο πληθυσμός της Βενετίας, με τους κατοίκους να φοβούνται ότι θα γίνουν εκθέματα σε μία πόλη - «μουσειακό λείψανο».

Η Βενετία έχασε περισσότερους από 120.000 κατοίκους από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το Venessia.com, μια ομάδα ακτιβιστών που επί χρόνια αγωνίζεται για τη διατήρηση της κληρονομιάς της Βενετίας, έχει παρακολουθήσει τη μείωση του πληθυσμού και είπε ότι ο αριθμός θα πέσει κάτω από τις 50.000 μέχρι την Παρασκευή.

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό, αλλά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, και χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ληξιαρχείο, θα πέσει κάτω από τις 50.000», δήλωσε ο Matteo Secchi, επικεφαλής του Venessia.com. «Προειδοποιούμε για αυτό εδώ και χρόνια… δεν θέλουμε να τα παρατήσουμε, αλλά καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να αναστρέψει την τάση». Ακόμη, ο Secchi είπε ότι όσοι παραμένουν αισθάνονται «πνιγμένοι» από μια «οικονομική μηχανή» που έχει επικεντρωθεί στον τουρισμό. Συμπλήρωσε δε ότι η κυβέρνηση είχε αφήσει τους κατοίκους να παλεύουν με το υψηλό κόστος διαβίωσης, την έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών και οδήγησε σε επιχειρήσεις που πωλούν βασικά είδη να αντικατασταθούν από καταστήματα με σουβενίρ. «Ο τουρισμός είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί παίρνεις χρήματα, αλλά ταυτόχρονα διώχνεις όλες τις δραστηριότητες και τον χώρο για τους κατοίκους», είπε ο Secchi.

Βενετία: Το σχέδιο της κυβέρνησης και η αντίδραση στις ανησυχίες

Οι αρχές της Βενετίας ανακοίνωσαν φέτος ένα σχέδιο για την προσέλκυση εργαζομένων στην πόλη, αλλά φαίνεται ότι είχε μικρό αντίκτυπο. «Αυτό το είδος είναι εντάξει, αλλά χρειαζόμαστε μια αλλαγή και το συμβούλιο να λάβει σημαντικά μέτρα, όπως η παροχή οικονομικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων που, ας πούμε, νοικιάζουν μόνο σε Βενετούς. Ο κίνδυνος είναι να εξαφανιστούμε, σύντομα θα είμαστε σαν λείψανα σε ανοιχτό μουσείο».

Το συμβούλιο της Βενετίας απέρριψε τις ανησυχίες για τον πληθυσμό, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός ενισχύεται από αλλοδαπούς φοιτητές και καθημερινούς επισκέπτες από το κοντινό Μέστρε.

Με πληροφορίες από το The Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ