Κοσμος

Πώς το νομοσχέδιο για το Κλίμα και την Υγεία θα βοηθήσει τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου

Σε τι «ποντάρουν» οι Δημοκρατικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kongreso.jpg
ΗΠΑ / Κογκρέσο / © EPA

Οι Δημοκρατικοί εκφράζουν την πεποίθηση πως το νομοσχέδιο που πέρασαν από τη Γερουσία θα τους βοηθήσει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί πανηγύρισαν για την καθυστερημένη ψήφιση από τη Γερουσία του πακέτου δαπανών για την υγεία και το κλίμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η έγκριση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές τους στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο, επίσημα γνωστό ως νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, πέρασε από τη Γερουσία την Κυριακή με κομματική πλειοψηφία 51-50, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να διαλύει την ισοψηφία στην ισομερώς διαιρεμένη αίθουσα.

Έντονα χειροκροτήματα ξέσπασαν στη Γερουσία μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος από τη Χάρις, και οι Δημοκρατικοί συνέχισαν τον γύρο της νίκης τους μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, εν μέσω της πεποίθησης ότι το νομοσχέδιο θα δώσει στον Μπάιντεν - και σε πολλούς Δημοκρατικούς - ένα ρεκόρ σημαντικών επιτευγμάτων για την προεκλογική τους εκστρατεία.

«Είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού θα παραμείνει ως ένα από τα καθοριστικά κατορθώματα του 21ου αιώνα», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Το να κάνεις μικρά πράγματα με 50 ψήφους είναι δύσκολο. Το να περάσεις ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα -με μόνο 50 ψήφους, μια αδιάλλακτη ρεπουμπλικανική μειοψηφία, μια παράταξη που εκτείνεται από τον Μπέρνι Σάντερς μέχρι τον Τζο Μάντσιν».

Το έργο των Δημοκρατικών δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία κατευθύνεται τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία πρέπει να εγκρίνει τη νομοθεσία πριν πάει στο γραφείο του Τζο Μπάιντεν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να επιστρέψει από τις διακοπές της την Παρασκευή για να εξετάσει το νομοσχέδιο και οι ηγέτες των Δημοκρατικών έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα το περάσει.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιστρέψει και θα κινηθεί γρήγορα για να στείλει αυτό το νομοσχέδιο στο γραφείο του προέδρου - χτίζοντας με υπερηφάνεια ένα πιο υγιές, καθαρότερο και δικαιότερο μέλλον για όλους τους Αμερικανούς», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι.

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούσε επίσης να τους βοηθήσει να πείσουν τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν τον έλεγχό τους στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο, όταν κάθε έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων και 34 έδρες της Γερουσίας θα είναι προς διεκδίκηση. Μέχρι στιγμής, οι προοπτικές των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές έχουν φανεί ζοφερές, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ευνοούνται σε μεγάλο βαθμό να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ερωτηθείς το πρωί της Δευτέρας αν πιστεύει ότι η έγκριση του νομοσχεδίου θα ωφελήσει τους Δημοκρατικούς που θα κατέβουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν είπε: «Αν περιμένω να βοηθήσει; Ναι, το περιμένω. Θα βοηθήσει άμεσα».

Ο Μπάιντεν επεσήμανε ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου των εξόδων συνταγογράφησης των δικαιούχων του Medicare στα 2.000 δολάρια ετησίως, για να υποστηρίξει ότι η νομοθεσία θα προσφέρει συγκεκριμένη βοήθεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς. Αλλά η πολιτική αυτή δεν θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2025 και ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι ορισμένες από τις πιο σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου θα χρειαστούν χρόνο για να αρχίσουν να εφαρμόζονται.

Αυτή η καθυστερημένη εφαρμογή θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια για τους υποψηφίους των Δημοκρατικών που προσπαθούν να μιλήσουν στους ψηφοφόρους για το πώς το κόμμα αξιοποίησε στο έπακρο τον έλεγχο του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου.

Παρά το όνομά του, το νομοσχέδιο δεν αναμένεται επίσης να προσφέρει άμεση ανακούφιση στους Αμερικανούς που αγωνίζονται υπό το βάρος του πληθωρισμού ρεκόρ. Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε η Moody's Analytics, το νομοσχέδιο θα «μειώσει σε μέτριο βαθμό τον πληθωρισμό σε ορίζοντα 10ετούς προϋπολογισμού».

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι πέρασαν με το ζόρι ένα κομματικό νομοσχέδιο που απέτυχε να αντιμετωπίσει τις βασικές ανησυχίες των ψηφοφόρων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η οικονομία χειροτερεύει.

«Οι Δημοκρατικοί έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι απλώς δεν ενδιαφέρονται για τις προτεραιότητες των οικογενειών της μεσαίας τάξης», δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου. «Ξόδεψαν 18 μήνες για να το αποδείξουν αυτό. Μόλις ξόδεψαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να το αποδείξουν ξανά».

Τα λεγόμενα των Ρεπουμπλικάνων επαναλήφθηκαν από μια εκπληκτική φωνή την Κυριακή: Μπέρνι Σάντερς. Ο προοδευτικός γερουσιαστής εξέφρασε την ανησυχία του ότι το νομοσχέδιο θα βοηθούσε ελάχιστα τους εργαζόμενους Αμερικανούς, αφού προώθησε ανεπιτυχώς τροπολογίες στο νομοσχέδιο που θα επέκτειναν τις διατάξεις του για την υγειονομική περίθαλψη και την οικονομική βοήθεια.

«Είναι ένα πολύ μέτριο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Σάντερς στο MSNBC. «Η ουσία είναι ότι θα στηρίξω το νομοσχέδιο, διότι δεδομένης της κρίσης της κλιματικής αλλαγής, η περιβαλλοντική κοινότητα λέει ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Δεν προχωράει ούτε κατά διάνοια όσο θα έπρεπε. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός».

Οι Δημοκρατικοί έχουν υπερασπιστεί τις περιβαλλοντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες σηματοδοτούν την πιο σημαντική νομοθετική προσπάθεια της Αμερικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πολιτικές για το κλίμα που περιλαμβάνονται στο πακέτο δαπανών θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Το επίτευγμα αυτό θα φέρει τις ΗΠΑ σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του Μπάιντεν να μειωθούν οι εκπομπές στο μισό μέχρι το τέλος της δεκαετίας, που οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να επιτευχθεί για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή.

Για να κερδίσει την υποστήριξη του κεντρώου γερουσιαστή Τζο Μάντσιν, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης αμφιλεγόμενες προτάσεις για την επέκταση της ανάπτυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακές εκτάσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει την κατακραυγή ορισμένων ακτιβιστών για το κλίμα. Αλλά οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου λένε ότι τα κλιματικά οφέλη της νομοθεσίας υπερτερούν κατά πολύ του κόστους.

Καθώς το πακέτο δαπανών μεταφέρεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Πελόζι έχει το βαρύ καθήκον να κρατήσει όλη την κοινοβουλευτική της ομάδα σε ευθυγράμμιση για να εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου. Δεδομένης της στενής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην κάτω βουλή, η Πελόζι μπορεί να χάσει μόνο μερικές ψήφους και να περάσει το νομοσχέδιο. Φαίνεται ότι η Πελόζι θα έχει τις ψήφους που χρειάζεται, αφού μετριοπαθείς και προοδευτικοί υποστήριξαν το πακέτο, οπότε ο Μπάιντεν θα μπορούσε να πιάσει το στυλό του για την υπογραφή του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ