H Baykar θα κατασκευάζει τουρκικά drones στην Ουκρανία
Με εξαρτήματα ουκρανικής παραγωγής τα καινούργια UAV
Τουρκικά drones made in Ukraine προσεχώς. To deal της Baykar με το Κίεβο για το εργοστάσιο στην Ουκρανία.
Η τουρκική εταιρεία Baykar αγόρασε έκταση στην Ουκρανία και κατοχυρώθηκε ως νομικό πρόσωπο, με σκοπό την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Τη δήλωση για τα τουρκικά drones έκανε ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία Βασίλι Μπόνταρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RBK-Ukraina».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη, η τουρκική εταιρεία εκπόνησε αυτοτελώς το σχέδιο κατασκευής του εργοστασίου και προτίθεται να το φέρει εις πέρας «επειδή αυτή ήταν η σχεδόν προσωπική δέσμευση των ιδιοκτητών της εταιρείας, να αρχίσουν αυτήν την παραγωγή στην Ουκρανία».
«Στο σημαντικότερο τμήμα των μοντέλων, τα οποία θα παράγονται στο εργοστάσια αυτό, θα χρησιμοποιούνται εξαρτήματα ουκρανικής παραγωγής. Αυτά μπορούν να είναι κινητήρες, διάφορα ανταλλακτικά και τροχοί» πρόσθεσε ο Μπόνταρ.
Η συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του εργοστασίου εγκρίθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση και αναμένεται να επικυρωθεί από την ουκρανική Βουλή.
Τα τουρκικά drones Bayraktar και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Στα τέλη Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Αργότερα, η τουρκική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας με τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε.
Στις 18 Ιουλίου ο εκτελεστικός διευθυντής της Baykar, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξη του στο CNN είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα που διεξάγει για την κυριαρχία και ανεξαρτησία της και ποτέ δεν θα επιτρέψει να πωληθούν μη επανδρωμένα της αεροσκάφη στη Ρωσία.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό από το 2021. Μετά την έναρξη του πολέμου, οι προμήθειες τουρκικών drones άρχισαν να προκαλούν τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκρύψει τις πωλήσεις των Bayraktar στο Κίεβο.
Ο συνιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής της Baykar, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.