Κοσμος

Σε ισχύ η εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη και ο ρόλος της Χαμάς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λωρίδα της Γάζας
Λωρίδα της Γάζας © EPA/ MOHAMMED SABER

Λωρίδα της Γάζας: Ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαιώνει πως τηρεί την εκεχειρία. Η συμφωνία και οι προειδοποιήσεις.

Εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ τέθηκε σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων που άφησαν νεκρούς τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά.

Η εκεχειρία ξεκίνησε στις 23:30 το βράδυ της Κυριακής παρά τον καταιγισμό ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες αργά το βράδυ ότι τα τελευταία πλήγματά του εναντίον της οργάνωσης έγιναν λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ανακαλώντας προηγούμενη ανακοίνωσή του.

Ανέφερε αρχικά ότι έπληξε θέσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης μερικά λεπτά μετά την αναστολή των εχθροπραξιών, που τέθηκε σε ισχύ στις 23:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν τα δύο μέρη με μεσολάβηση της Αιγύπτου. Όμως σε δεύτερη ανακοίνωσή του διόρθωσε την πρώτη, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιδρομές του έγιναν «στις 23:25». «Ήταν το τελευταίο πλήγμα του στρατού πριν από την κατάπαυση του πυρός που προβλεπόταν να αρχίσει στις 23:30», διαβεβαίωσε.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει ισχυρή βάση, ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε πως «έπαυσε τις εχθροπραξίες» την προβλεπόμενη ώρα, αλλά προειδοποίησε πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος να ανταποδώσει κάθε (σ.σ.: νέα) επίθεση» του Ισραήλ.

Aftermath of Israeli airstrikes on residential areas in Gaza

Ενώ και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν τις συγκρούσεις, η μία προειδοποίησε την άλλη ότι θα απαντούσε σε οποιαδήποτε βία.

Η σύγκρουση των τελευταίων ημερών είναι η χειρότερη μετά τον Μάιο του 2021, όταν ο ισραηλινός στρατός και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας ενεπλάκησαν σε πόλεμο 11 ημερών με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 260 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά και τους 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, κατά τις αρχές.

Το εάν η τελευταία αντιπαράθεση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε σύγκρουση πλήρους κλίμακας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα, θα αποφασίσει να παρέμβει, εξηγεί ο Guardian. Ενώ οι δύο ομάδες είναι συμμαχικές, η Χαμάς δεν έχει αναπληρώσει πλήρως το οπλοστάσιο ή το δίκτυό της από τον πόλεμο του περασμένου Μαΐου και δεν φαίνεται πρόθυμη να παρασυρθεί στις μάχες. Όλες οι πλευρές γνωρίζουν, ωστόσο, ότι κάθε ώρα που περνά αυξάνει τον κίνδυνο λανθασμένου υπολογισμού ή κλιμάκωσης.

Σε αντίθεση με τη Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ δεν είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της φτωχής περιοχής. Ως αποτέλεσμα, θεωρείται ως μια πιο μαχητική ομάδα αντίστασης, που συχνά ενεργεί ανεξάρτητα και μερικές φορές υπονομεύει ακόμη και την εξουσία της Χαμάς.

Israel, Islamic Jihad on verge of ceasefire: Reports

Kαλωσορίζει την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισε την Κυριακή την εκεχειρία που κήρυξαν ο στρατός του Ισραήλ και η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε τη διενέργεια έρευνας για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει την έγκαιρη και διεξοδική έρευνα για όλες αυτές τις αναφορές» και «επίσης καλούμε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός» και «να εγγυηθούν τη ροή καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα «καθώς οι εχθροπραξίες καταλαγιάζουν», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ