Κοσμος

Ιταλία: Το Azione αποχωρεί από την κεντροαριστερή εκλογική συμμαχία

Πλήγμα για το μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γκρεμίζονται συμμαχίες στην Ιταλία εν όψει πρόωρης κάλπης. Το Αzione ακυρώνει την εκλογική συμφωνία με την κεντροαριστερά.

Ο Κάρλο Καλέντα, αρχηγός του ιταλικού κεντρώου κόμματος Αzione (Δράση), ανακοίνωσε σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai ότι θα ακυρώσει την εκλογική συμφωνία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Καλέντα εξήγησε ότι η κίνησή του αυτή οφείλεται στο ότι οι «δημοκρατικοί» αποφάσισαν να συμμαχήσουν και με δυνάμεις, όπως την Ιταλική Αριστερά, οι οποίες τάσσονται ξεκάθαρα κατά της «ατζέντας» της κυβέρνησης Ντράγκι.

Στη συγκεκριμένη φάση, το Azione εξασφαλίζει στα γκάλοπ το 6% της πρόθεσης ψήφου και δεν αποκλείεται να συμφωνήσει, τελικά, εκλογική συμπόρευση με το μικρό, κεντρώο κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

«Υπήρχε αυτή η δυνατότητα συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά ο γραμματέας τους, Ενρίκο Λέτα, έκανε διαφορετική επιλογή. Ζητώ συγγνώμη από τους Ιταλούς», δήλωσε στη Rai o Καλέντα.

Υπό τα νέα δεδομένα, στην προοδευτική συμμαχία παραμένουν το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλική Αριστερά, οι «Πράσινοι» και ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην «πεντάστερος», Λουίτζι Ντι Μάιο.

Στο μεταξύ, οι Financial Times (FT) αναφέρουν ότι οι Ιταλοί ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους πολιτικούς σχηματισμούς που έριξαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι και οδήγησαν τη χώρα στην ακυβερνησία. «Η μνήμη του τρόπου με τον οποίο κατέρρευσε η κυβέρνηση Ντράγκι θα παίξει ρόλο στις επιλογές του εκλογικού σώματος», δηλώνει ο Λορέντσο Πρελιάσκο, ιδρυτής του YouTrend, μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα, πάντως, με την έμπειρη δημοσκόπο Αλεσάντρα Γκιζλέρι, της δημοσκοπικής εταιρίας Euromedia Research, όλα θα κριθούν μετά την επιστροφή των Ιταλών από τις διακοπές. Μέχρι τώρα, το 40% των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει αν και τι θα ψηφίσει. Σύμφωνα με την Γκιζλέρι, το 20% θα μπορούσε τελικά να διαλέξει την αποχή.

Αλλά το υπόλοιπο, καθοριστικό 20%, με μια «απόφαση της τελευταίας στιγμής» αναμένεται να χαρίσει την νίκη σε μια από τις δυο μεγάλες παρατάξεις και στους συμμάχους τους.