Κοσμος

Νεκρός στην Ταϊβάν ο υπεύθυνος πυραυλικού προγράμματος

Προσομοίωση επίθεσης πραγματοποίησε η Κίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ταϊβάν
Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ταϊβάν © EPA/POOL

Στην Ταϊβάν η Κίνα πραγματοποίησε προσομοίωση επίθεσης με αεροσκάφη και πλοία. Νεκρός ο υπεύθυνος πυραυλικού προγράμματος.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας έρευνας και ανάπτυξης στο Yπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί σε δωμάτιο ξενοδοχείου ύστερα από καρδιακή προσβολή που υπέστη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Central News Agency.

Ο Όου Γιανγκ Λι-χσινγκ, αναπληρωτής επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung-Shan που ανήκει στον στρατό, κατέληξε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη νότια Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το CNA.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο 57χρονος άνδρας κατέληξε ύστερα από καρδιακή προσβολή και ότι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν βρέθηκαν ενδείξεις ‘εισβολής’, σύμφωνα με το CNA. Ο αξιωματούχος βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια κομητεία Πινγκτούνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Ο Όου Γιανγκ είχε τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του ινστιτούτου νωρίτερα φέτος προκειμένου να επιβλέψει μια σειρά από προγράμματα κατασκευής πυραύλων.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων της απέναντι στην απειλή μιας εισβολής από το Πεκίνο, που θεωρεί ότι η νήσος αποτελεί κινεζικό έδαφος.

Από την Πέμπτη η Κίνα πραγματοποιεί εντατικά στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν ως αντίποινα στην επίσκεψη στη νήσο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Chinese state TV airs footage of more drills as Taiwan blasts its "evil neighbour"

Προσομοίωση επίθεσης στην Ταϊβάν πραγματοποίησε η Κίνα

Εν τω μεταξύ, προσομοιωτικές ασκήσεις επίθεσης κατά του βασικού νησιού της Ταϊβάν πραγματοποίησαν κινεζικά αεροσκάφη και πλοία, όπως ενημερώνει η Ταϊπέι.

Το Υπουργείο Άμυνας της νήσου ανέφερε ότι πολλές ομάδες κινεζικών αεροσκαφών εντοπίστηκαν στο στενό της Ταϊβάν και κάποια παραβίασαν τη μέση γραμμή, η οποία χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν. Ο στρατός της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση και ανέπτυξε δυνάμεις περιπολίας εναέριας αναγνώρισης και πλοία για να παρακολουθούν την κατάσταση.

Οι κινεζικές ενέργειες έρχονται ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Η Πελόζι έκανε μία σύντομη στάση στο νησί, στο πλαίσιο της ασιατικής της περιοδείας, και έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό του, υπογραμμίζοντας πως η στάση και στήριξη των ΗΠΑ είναι πιο ισχυρή από ποτέ.
Την επόμενη, κιόλας, της αποχώρησής της, το Πεκίνο άρχισε στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας στην περιοχή ανοιχτά της Ταϊβάν, με ειδικούς να κάνουν λόγο για επίδειξη δύναμης. Μεταξύ άλλων, εκτοξεύτηκαν πύραυλοι προς τη νήσο και την Ιαπωνία.

Μήνυμα Μπλίνκεν στην Κίνα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο είχε καταδικάσει, εντόνως, την παρουσία της Αμερικανίδας αξιωματούχου στην περιοχή, αναφέροντας πως «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Η ίδια η Πελόζι, ωστόσο, από την Ιαπωνία διαμήνυσε πως δεν ήταν στόχος της να αλλάξει το «status quo» της Ταϊβάν ή γενικά της περιοχής. Και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε πως η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής δεν είχε στόχο την αντιπαράθεση με την Κίνα.

Ωστόσο, σήμερα ο Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας απομακρύνονται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινούνται προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού και της χρήσης βίας.


Σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο Μπλίνκεν επέπληξε επίσης την Κίνα για τις ενέργειες της, από την εκτόξευση πυραύλων έως και την αποχώρηση από τις συνομιλίες για το Κλίμα. Ο ίδιος δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι δίαυλοι παραμένουν ανοικτοί για να αποφευχθεί πιθανή παρανόηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ