Κοσμος

Η Κίνα τρομοκρατεί την Ταϊβάν με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στα στρατιωτικά γυμνάσια

Στον απόηχο της επίσκεψης Πελόζι και με τον φόβο ενός λάθους

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν – Η Κίνα εκτόξευσε και βαλλιστικούς πυραύλους
Κίνα - Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ταιβάν © EPA Pool

Η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους. 

Παγκόσμια ανησυχία και συναγερμό σε δεκάδες πρωτεύουσες προκαλούν οι χωρίς προηγούμενο στρατιωτικές ασκήσεις που διεξαγάγει η Κίνα σε έξι σημεία γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι. Τα κινεζικά γυμνάσια άρχισαν λίγο μετά τις 7:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και η Ταϊβάν καταγγέλλει ότι ισοδυναμούν με εναέριο και ναυτικό αποκλεισμό του νησιού. Σε μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση το Πεκίνο πραγματοποίησε και εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων στις περιοχές που έχει δεσμεύσει για τις ασκήσεις του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου, «το Κομμουνιστικό Κόμμα» της Κίνας εκτόξευσε «πολλαπλούς πυραύλους Ντονγκφένγκ στα ύδατα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν από τις 13:56 (σ.σ.: τοπική ώρα· 08:56 ώρα Ελλάδας)».

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας ανέφερε πως ολοκλήρωσε εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές όπου έγιναν έχουν πλέον αρθεί.

Εν είδει αντιποίνων, το Πεκίνο άρχισε το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας) στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν, πάνω σε πολυσύχναστες θαλάσσιες εμπορικές οδούς.

Στο Πινγκτάν, κινεζικό νησί κοντά σε μια από τις ζώνες των γυμνασίων, στρατιωτικά ελικόπτερα πέρασαν κινούμενα προς την κατεύθυνση της Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο στρατός της Ταϊβάν από την πλευρά του ανέφερε ότι «προετοιμάζεται για πόλεμο» αν και «χωρίς να επιδιώκει πόλεμο».

Οι ασκήσεις έχουν στόχο να προσομοιωθεί «αποκλεισμός» της νήσου και συμπεριλαμβάνουν «επιθέσεις εναντίον στόχων στη θάλασσα, πλήγματα στόχων στο έδαφος και έλεγχο του εναέριου χώρου», συνόψισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Αν και το σενάριο της εισβολής στην Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων θεωρείτο απίθανο να γίνει πραγματικότητα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός επικίνδυνου εσφαλμένου υπολογισμού σε ένα από τα πιο φορτισμένα γεωπολιτικά σημεία ανάφλεξης στον κόσμο.

Προειδοποιήσεις και ανησυχία

Η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη νήσο δεν δείχνει «υπευθυνότητα», καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, προειδοποίησε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν. 

«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν (…) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (…) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», είπε ο κ. Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR. «Πιστεύουμε ότι αυτό που κάνει η Κίνα δεν είναι υπεύθυνο», συνέχισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

 Ο κ. Σάλιβαν κάλεσε την Κίνα «να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο και να αποφύγει κάθε είδους κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λαθεμένο ή κακό υπολογισμό στους αιθέρες ή στις θάλασσες». Τα γυμνάσια «αυξάνουν τις εντάσεις στο στενό (σ.σ.: της Ταϊβάν)», επέμεινε.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε, από πλευράς του, την «επιθετική δραστηριότητα» της Κίνας στο στενό της Ταϊβάν, κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για αυτή και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» από πλευράς Πεκίνου την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.

«Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένοι οι κοινοβουλευτικοί των χωρών μας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ μέσω Twitter από την Πνομ Πενχ, στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ της ASEAN.

Η θέση Μπορέλ, πάντως, κινήθηκε σε ελαφρώς διαφορετική κατεύθυνση από τη στάση της Ε.Ε. έως τώρα σχετικά με το ταξίδι Πελόζι. Χθες η Ένωση είχε αποστασιοποιηθεί από την επίσκεψη , δηλώνοντας ότι «έχει καθαρή πολιτική, τασσόμενη υπέρ της μίας Κίνας» και ότι «ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. 

Τέλος, τη θέση ότι η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Τεταμένες σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν πάνω από 7 δεκαετίες 

Ένα μικρό νησί στα ανατολικά της ασιατικής ηπείρου το οποίο χωρίζει μια στενή λωρίδα θαλάσσης από την Κίνα. Η Ταϊβάν για το Πεκίνο αποτελούσε πάντοτε κινεζικό έδαφος, και η ηγεσία του δεν έχει ποτέ αποκλείσει ακόμη και στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή προκειμένου να μην διεκδικήσει την ανεξαρτησία της.

«Η Ταϊβάν ζει με αυτή την απειλή για πάνω από 70 χρόνια. Τώρα όμως (η ένταση) ανεβαίνει σε μεγαλύτερα επίπεδα και γι’ αυτό ο κόσμος θα πρέπει να έχει εκεί στραμμένη την προσοχή του» σχολίασε ο δημοσιογράφος της DW, Ρίτσαρντ Γουόκερ.

Οι εντάσεις πυροδοτήθηκαν ουσιαστικά από το 1949. Ο ηττημένος ηγέτης των εθνικιστών ηττήθηκε από τους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ, κατέφυγε στην Ταϊβάν. Σχημάτισε δική του κυβέρνηση και δεν αναγνώρισε ποτέ την ηγεσία του Πεκίνου. Σταθμός για προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης η εύθραυστη συμφωνία του 1992 που βασίστηκε στην αρχή «Μία Κίνα, Δύο Συστήματα».

«Θέλουμε ο κόσμος να δει την αποφασιστικότητά μας και τις προσπάθειες που κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας» τόνισε η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν.

Η ανάληψη της προεδρίας από την Τσάι Ινγκ Γουέν το 2016, υπέρμαχου της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, έφερε και πάλι στα άκρα τις σχέσεις και διακοπή του διαλόγου.

«Δεν πρόκειται να αποκλείσουμε τη χρήση των δυνάμεών μας και παραμένει επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε» τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Οι ΗΠΑ διαχρονικά ακολουθούν μια στρατηγική ασάφειας, ως προς το καθεστώς της Ταιβάν. Η παρουσία όμως εκεί της Νάνσι Πελόζι, ανέβασε στο κόκκινο την ένταση.

taiban

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ