Κοσμος

Ταϊβάν: Σε καθεστώς πλήρους περικύκλωσης από τον κινεζικό στρατό

«Τα απόνερα» της επίσκεψης Πελόζι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταϊβάν: Παγκόσμια ανησυχία για τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια – Καταδίκη από την ΕΕ
Ταϊβάν © ΕPA Pool

Ταϊβάν: Παγκόσμια ανησυχία για τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια. 

Οξυμένη είναι η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα. Τα ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια, με πραγματικά πυρά, του κινεζικού στρατού, βρίσκονται σε εξέλιξη στο όριο των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ταϊβάν περικυκλώνοντας το νησί από έξι σημεία.

Την ένταση πυροδότησε η επίσκεψη στην Ταϊβάν, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία αποχωρώντας δήλωσε ότι «η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει ξένους ηγέτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν».

Μόνο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας 27 μαχητικά αεροπλάνα της Κίνας εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, από τα οποία τα 22 πέρασαν τη μέση γραμμή μεταξύ των δύο γειτόνων, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική ηγεσία στην Ταϊπέι. Και αυτό ήταν μόνον ο πρόλογος. Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή, θα διεξαχθούν μεγάλης κλίμακας αεροναυτικά γυμνάσια και δοκιμές συμβατικών πυραύλων της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, όπως ήδη έχουν αναγγείλει οι στρατιωτικές αρχές στο Πεκίνο.

Σε ύψιστη ετοιμότητα έχει τεθεί ο στρατός της Ταϊβάν, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν κινεζικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

«Οι προαναγγελθείσες στρατιωτικές ασκήσεις, από τις 4 έως τις 7 Αυγούστου, συγκεκριμένα σε έξι περιοχές νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Ταϊβάν, αποκλείουν ουσιαστικά τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, παραβιάζουν τα εθνικά εδάφη, τα ύδατά μας και την κυριαρχία μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σου Λι Φανγκ.

Για νόμιμες και αναγκαίες ασκήσεις έκανε λόγο η Κίνα. Για εξηγήσεις κλήθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Πεκίνο την ώρα που ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήριζε την επίσκεψη Πελόζι απροκάλυπτη φάρσα.

«Με το πρόσχημα της «δημοκρατίας» οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας. (…) Αυτοί που παίζουν με τη φωτιά δεν θα έχουν καλό τέλος και όσοι προσβάλουν την Κίνα πρέπει να τιμωρηθούν» σημείωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γι.

«Δεν υπάρχει λόγος η Κίνα να εκμεταλλεύεται το απολύτως νόμιμο και τυπικό ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και να το μετατρέπει σε πρόσχημα για να αυξήσει την ένταση ή να προκαλέσει ένα είδος κρίσης ή σύγκρουσης» υπογράμμισε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψής της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφώνησε ομιλία στη βουλή, έλαβε τιμητικές διακρίσεις και σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της χώρας εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Ταϊβάν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί αλλαγή του στάτους κβο στην περιοχή.

«Η αντιπροσωπεία μας, για την οποία είμαι πολύ υπερήφανη, έφθασε στην Ταίβάν για να καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τη δέσμευσή μας στην Ταϊβάν και ότι είμαστε περήφανοι για τη φιλία μας» σημείωσε η Νάνσι Πελόζι.

Οικονομικός αποκλεισμός

Η Ταϊπέι φοβάται τώρα έναν θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό που δεν αποκλείεται να κρατήσει καιρό. Εκτός από το στρατιωτικό της πλεονέκτημα, η Κίνα έχει σημαντικά μεγαλύτερη δυνατότητα να καταφέρει πλήγμα στην οικονομία της Ταϊβάν. Την εποχή της κρίσης του 1995, οι εξαγωγές της Ταϊβάν στην Κίνα αντιπροσώπευαν λίγο λιγότερο από το 1% των συνολικών εξαγωγών της. Σήμερα, αυτό το ποσοστό είναι 30%. Η Κίνα θα μπορούσε να επιλέξει να αποκλείσει την αγορά της σε πολλά ταϊβανέζικα προϊόντα, μια κίνηση που θα ήταν δύσκολο για την Ταϊβάν —ή τις Ηνωμένες Πολιτείες— να αντιμετωπίσουν

ASEAN: Η κατάσταση στην Ταϊβάν ενδέχεται να προκαλέσει «ανοικτές συρράξεις»

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (…) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η Καμπότζη, η χώρα που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN, κάλεσε όλα τα μέρη να επιλέξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ