Κοσμος

Η ιστορία του 12χρονου Άρτσι από την Βρετανία που είναι σε κώμα - Δεν θα παρέμβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η δικαστική μάχη των γονιών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άρτσι με τη μητέρα του
Ο Άρτσι με τη μητέρα του © Screenshot/ YouTube

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα παρέμβει για τον 12χρονο Βρετανό που είναι σε κώμα. Η ιστορία του παιδιού.

Στο επίκεντρο των βρετανικών ΜΜΕ είναι τις τελευταίες ημέρες η ιστορία του Άρτσι Μπάτερσμπι, ενός 12χρονου που έπεσε σε κώμα μετά από ένα ατύχημα που είχε στο σπίτι του.

Το νοσοκομείο έκρινε ότι το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό και πρέπει να βγει από τη μηχανική υποστήριξη και σ’ αυτό συνηγορεί και η βρετανική δικαιοσύνη. Οι γονείς του Άρτσι, ωστόσο δεν εγκαταλείπουν τη μάχη και προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο εντέλει δεν θα παρέμβει, όπως έγινε γνωστό.

Η ιστορία του 12χρονου του Άρτσι που είναι σε κώμα και η δικαστική μάχη τον γονιών

Ήταν τον περασμένο Απρίλιο, στην Βρετανία όταν η μητέρα του 12χρονου βρήκε τον γιο της αναίσθητο με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό του μέσα στο σπίτι τους. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, το ανήλικο παιδί φαίνεται να συμμετείχε σε μία από τις διαδεδομένες διαδικτυακές προκλήσεις δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Έκτοτε, το μικρό αγόρι δεν ανέκτησε ποτέ ξανά τις αισθήσεις του και παραμένει στη ζωή μέσω μηχανικής υποστήριξης και φαρμακευτικών θεραπειών.

Όπως σημειώνει το BBC - σε εκτενές ρεπορτάζ του που ακολουθεί όλο το χρονικό - το νοσοκομείο έκρινε ότι το παιδί είναι εγκεφαλικά νεκρό και πρέπει να βγει από τη μηχανική υποστήριξη και οι γιατροί ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν ελπίδες για το 12χρονο παιδί.

Οι γονείς του ισχυρίζονται ότι η διακοπή της θεραπείας θα παραβίαζε τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το άρθρο 6 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών.

Αυτές οι διεθνείς υποχρεώσεις λένε ότι τα κράτη πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία απολαύουν ίσα δικαιώματα και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τους θανάτους παιδιών και νέων.

Για τον λόγο αυτόν είχαν προσφύγει δικαστικά, με όλα τα δικαστήρια όμως να συνηγορούν υπέρ της διακοπής της μηχανικής υποστήριξης στον 12χρονο.

Πλέον, μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ αναμένονται νέες εξελίξεις στην υπόθεση.

Archie Battersbee: A timeline of the 12-year-old's case

Με πληροφορίες από BBC, ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ