Κοσμος

Ανατόλι Τσουμπάις: Ο παραιτηθείς σύμβουλος του Πούτιν νοσηλεύεται με σπάνιο νόσημα

Ήταν από τους λίγους ανθρώπους της εποχής Γιέλτσιν που είχαν παραμείνει στο Κρεμλίνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ανατόλι Τσουμπαίς: Ο σύμβουλος του Πούτιν που παραιτήθηκε νοσηλεύεται με σπάνιο σύνδρομο. 

Ο Ανατόλι Τσουμπάις, ο ρώσος μεταρρυθμιστής ο οποίος παραιτήθηκε από την θέση του ειδικού εκπροσώπου του Κρεμλίνου εξαιτίας της αντίθεσής του στον πόλεμο στην Ουκρανία, νοσηλεύεται στην Ευρώπη με ένα σπάνιο αυτοάνοσο νευρολογικό νόσημα, μετέδωσε μια ρωσίδα δημοσιογράφος.

Ο Τσουμπάις έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Guillain-Barre, μία νόσο κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα του πάσχοντος, όπως μετέδωσε η ρωσίδα δημοσιογράφος και πολιτική ακτιβίστρια Ξένια Σόμπτσακ επικαλούμενη δήλωση του ίδιου στο Telegram.

Δεν είναι σαφές σε ποιο μέρος της Ευρώπης νοσηλεύεται ο 67χρονος Τσουμπάις, ο οποίος εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά την παραίτησή του τον Μάρτιο.

Ποιος είναι ο Τσουμπάις

Ο 66χρονος Τσουμπάις είναι ένας από τους λίγους οικονομικούς μεταρρυθμιστές της δεκαετίας του 1990 που είχαν παραμείνει στην κυβέρνηση του Πούτιν και διατηρούσε στενούς δεσμούς με δυτικούς αξιωματούχους.

Γνωστός ως αρχιτέκτονας των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990 στη Ρωσία, ο Τσουμπάις έδωσε στον Πούτιν την πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αρχικά χαιρέτισε την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη της δεκαετίας. Επί Πούτιν, ο Τσουμπάις ανέλαβε κορυφαίες θέσεις σε μεγάλες κρατικές εταιρείες μέχρι που ο πρόεδρος τον διόρισε απεσταλμένο για τη βιώσιμη ανάπτυξη πέρυσι.

Από την έναρξη του πολέμου, η ρωσική κυβέρνηση έχει εντείνει την πίεση στους εγχώριους επικριτές της εισβολής. Ο Πούτιν προειδοποίησε στις 16 Μαρτίου ότι θα «καθαρίσει» τη Ρωσία από τα «αποβράσματα και τους προδότες» που κατηγορεί ότι εργάζονται κρυφά για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. 

«Οποιοσδήποτε λαός, και ιδιαίτερα ο ρωσικός λαός, θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες και να τους φτύνει σαν κουνούπι που βρέθηκε κατά λάθος στο στόμα τους», είχε πει ο Πούτιν, προσθέτοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας μόνο θα ενισχύσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».