Κοσμος

Ο Πρίγκιπας Κάρολος δέχθηκε 1 εκατ. δολάρια από την οικογένεια του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Για τη φιλανθρωπική του οργάνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
charles-karolos.jpg
Πρίγκιπας Κάρολος © EPA / DEAN LEWINS

Ο μελλοντικός βασιλιάς φέρεται να δέχτηκε δωρεά για τη φιλανθρωπική του οργάνωση το 2013 από συγγενείς του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, έλαβε δωρεά 1 εκατ. λιρών για τη φιλανθρωπική του οργάνωση από συγγενείς του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οι Sunday Times ισχυρίζονται ότι ο μελλοντικός βασιλιάς δέχθηκε την πληρωμή από τον Μπακρ Μπιν Λάντεν, τον πατριάρχη της σαουδαραβικής οικογένειας, και τον αδελφό του Σαφίκ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, 73 ετών, φέρεται να είχε μια ιδιωτική συνάντηση με τον Μπακρ, 76 ετών, στο Clarence House στο Λονδίνο στις 30 Οκτωβρίου 2013, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε ένα συγκρότημα κοντά στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Clarence House αμφισβητεί σθεναρά πολλούς από τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η απόφαση να γίνει δεκτή η δωρεά στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, το Prince of Wales's Charitable Fund (PWCF), ελήφθη αποκλειστικά από τους διαχειριστές.

Οι Bakr και Shafiq bin Laden είναι ετεροθαλή αδέλφια του Osama, συγγενείς με τον ιδρυτή της al-Qaida μέσω του πατέρα τους Mohammed bin Awad bin Laden, ενός δισεκατομμυριούχου γεννημένου στην Υεμένη.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Μπακρ ή ο Σαφίκ μπιν Λάντεν έχουν χρηματοδοτήσει ή έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Sir Ian Cheshire, πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Πρίγκιπα της Ουαλίας (PWCF), όπου κατατέθηκαν τα χρήματα, δήλωσε: "Η δωρεά του σεΐχη Μπακρ μπιν Λάντεν το 2013 εξετάστηκε προσεκτικά από τους διαχειριστές του PWCF εκείνη την εποχή.

"Διεξήχθη δέουσα επιμέλεια, με την αναζήτηση πληροφοριών από ευρύ φάσμα πηγών, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης. Η απόφαση για την αποδοχή της δωρεάς ελήφθη εξ ολοκλήρου από τους διαχειριστές.

"Οποιαδήποτε προσπάθεια να υπονοηθεί το αντίθετο είναι παραπλανητική και ανακριβής".

Μια πηγή προσκείμενη στη φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι μετά από ενδελεχή εξέταση των θεμάτων, οι διαχειριστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πράξεις ενός μέλους της οικογένειας Μπιν Λάντεν δεν πρέπει να αμαυρώσουν ολόκληρη την οικογένεια.

Εκπρόσωπος του Clarence House δήλωσε: "Το φιλανθρωπικό ταμείο του πρίγκιπα της Ουαλίας μας διαβεβαίωσε ότι για την αποδοχή αυτής της δωρεάς έγινε ενδελεχής έλεγχος. Η απόφαση για την αποδοχή ελήφθη αποκλειστικά από τους διαχειριστές του φιλανθρωπικού ιδρύματος και κάθε προσπάθεια να χαρακτηριστεί διαφορετικά είναι ψευδής".

Μια πηγή αμφισβήτησε τις προτάσεις ότι ο Κάρολος είχε μεσολαβήσει προσωπικά για τη συμφωνία, είχε συμφωνήσει στις δωρεές παρά τις αντιρρήσεις των συμβούλων και ότι αρκετοί σύμβουλοι τον παρακάλεσαν προσωπικά να επιστρέψει τα χρήματα.

Η πηγή διέψευσε επίσης ότι ο πρίγκιπας παροτρύνθηκε να επιστρέψει τα χρήματα και του είπαν ότι το ποσό "δεν θα ήταν καλό για κανέναν".

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας ένα μήνα αφότου αποκαλύφθηκε ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας δέχθηκε τσάντες που περιείχαν εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Φιλανθρωπίας δήλωσε ότι δεν θα λάβει περαιτέρω μέτρα σχετικά με τις αναφορές ότι ο Κάρολος έλαβε συνολικά 3 εκατ. ευρώ (2,6 εκατ. λίρες) κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ Θάνι.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι τα μετρητά παραδόθηκαν στον πρίγκιπα της Ουαλίας σε μια βαλίτσα σε μια περίπτωση, σε μια τσάντα σε μια άλλη, καθώς και σε σακούλες μεταφοράς Fortnum & Mason, το πολυτελές πολυκατάστημα που διαθέτει βασιλικό ένταλμα για να προμηθεύει το νοικοκυριό του πρίγκιπα με είδη παντοπωλείου.

Οι παραδόσεις φέρονται να έγιναν κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ των δύο ανδρών, συμπεριλαμβανομένης μιας κατ' ιδίαν συνάντησης στο Clarence House το 2015.

Κάθε πληρωμή κατατέθηκε στους λογαριασμούς του PWCF και δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι οι πληρωμές ήταν παράνομες.

Εκπρόσωπος του Clarence House δήλωσε τον Ιούνιο ότι τα χρήματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του 2015 "πέρασαν αμέσως σε ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα του πρίγκιπα, το οποίο πραγματοποίησε τις κατάλληλες συμφωνίες και μας διαβεβαίωσε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι σωστές διαδικασίες".

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ