Κοσμος

Ενόχληση Τσαβούσογλου on air με την Αναλένα Μπέρμποκ: Η Γερμανία έχασε την αμεροληψία της στα ελληνοτουρκικά

Ένταση στην κοινή συνέντευξη Τύπου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Μεβλούτ Τσαβούσογλου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ένταση στην κοινή συνέντευξη Τύπου Τσαβούσογλου – Μπέρμποκ. Τι υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γερμανία ότι έχει χάσει την αμεροληψία στον ρόλο ως μεσολαβητής ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα. Ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και της ΕΕ», ήταν η απάντηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών λίγες ώρες πριν βρεθεί στην Τουρκία, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια, οι οποίοι έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα, που εντείνεται τον τελευταίο καιρό.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αναλένα Μπέρμποκ για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Έπειτα, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου. Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ