Κοσμος

Απεβίωσε ο Ντέιβιντ Τριμπλ, εκ των αρχιτεκτόνων της ειρήνης στη Βόρειο Ιρλανδία

Σε ηλικία 77 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Απεβίωσε ο Ντέιβιντ Τριμπλ σε ηλικία 77 ετών
Ντέιβιντ Τρίμπλ © ΕPA Pool

Βρετανία: Απεβίωσε ο Ντέιβιντ Τριμπλ σε ηλικία 77 ετών.

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας Ντέιβιντ Τριμπλ, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 1998, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 77 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Με μεγάλη θλίψη, η οικογένεια του λόρδου Τριμπλ ανακοινώνει ότι έφυγε από τη ζωή εν ειρήνη, νωρίτερα σήμερα, ύστερα από σύντομη ασθένεια», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ.

Το 1998, ο Τριμπλ έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον εθνικιστή ηγέτη Τζον Χιουμ, για τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (Good Friday Agreement, GFA), η οποία υπογράφηκε εκείνη τη χρονιά. Επί μακρόν πρώτο κόμμα των ενωτικών, το UUP έχασε μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του προς όφελος του DUP μετά το 1998. Ο Τριμπλ, πλέον μέλος (με τους Συντηρητικούς) της Βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο, είχε καλέσει να υπερψηφιστεί το «Leave» (έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ το UUP υποστήριζε το «Remain». Το 2016 εκτιμούσε ότι το Brexit προσέφερε τη δυνατότητα να «προκληθεί μια βρετανική αναγέννηση σε πλανητική κλίμακα».

Διετέλεσε επίσης μέλος του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, εκπροσωπώντας την περιφέρεια του Άνω Μπαν από το 1990 ως το 2005, καθώς και μέλος της Νομοθετικής Συνελεύσεως της Βόρειας Ιρλανδίας (MLA) για την ίδια περιφέρεια από το 1998 μέχρι το 2007. Το 2007 άφησε το UUP και προσχώρησε στο Συντηρητικό Κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ