Κοσμος

Πέθανε ο Τζον Χιουμ- Είχε βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης

Είχε βραβευτεί το 1998 για τη συμβολή του στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζον Χιούμ
Τζον Χιούμ (Φωτογραφία: EPA)

Ο Τζον Χιουμ υπήρξε από τους σημαντικότερους πολιτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία για πάνω από 30 χρόνια, ενώ το 1998 βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης

Πέθανε ο Ιρλανδός πολιτικός Τζον Χιουμ, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1998 μαζί με τον Ντέιβιντ Τριμπλ για τη συμβολή του στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία και πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP)

Ο Χιουμ πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 83 ετών. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία για πάνω από τριάντα χρόνια και συνεισέφερε στη δημιουργία της κατάλληλης πολιτικής ατμόσφαιρας για να τερματιστεί η περίοδος που είναι γνωστή ως «Οι Ταραχές» (The Troubles).

O πρώην δάσκαλος έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια του Κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων τo 1968, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του SDLP το 1970 και ηγέτης του από το 1979 έως το 2001. 

Ο Χιουμ πιστώνεται με τις κεντρικές ιδέες πίσω από αρκετές πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία, από τη συμφωνία διαμοιρασμού εξουσιών του Σάνινγκντέιλ μέχρι την Αγγλοϊρλανδική Συμφωνία του 1985 και τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1998 από κοινού με τον τότε ηγέτη του Ενωτικού Κόμματος του Ώλστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ.

Τα τελευταία χρόνια νοσούσε από άνοια.

Με πληροφορίες από BBC 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ