Πρώτες εκτελέσεις αντιφρονούντων εδώ και δεκαετίες από την στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ
Τέσσερις άνθρωποι εκτελέστηκαν
Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα προχωρά στις πρώτες εκτελέσεις αντιφρονούντων εδώ και δεκαετίες.
Η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ προχώρησε στην εκτέλεση τεσσάρων φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένου πρώην βουλευτή του κόμματος της ανατραπείσας de facto επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ανέφερε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης· πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις αντικαθεστωτικών στη χώρα της Ασίας εδώ και δεκαετίες.
Οι καταδικασθέντες, ανάμεσά τους ο αγωνιστής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας Κιο Μιν Γιου, 53 ετών, κατηγορήθηκαν για «βάρβαρες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες», σύμφωνα με την εφημερίδα Global New Light of Myanmar.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα, οι εκτελέσεις ακολούθησαν «δίκες στη φυλακή» κεκλεισμένων των θυρών. Δεν διευκρινίζεται το πότε έγιναν.
Αφότου επιβλήθηκε με πραξικόπημα το στρατιωτικό καθεστώς, την 1η Φεβρουαρίου 2021, στη Μιανμάρ έχουν καταδικαστεί σε θάνατο δεκάδες αντίπαλοι της χούντας.
Ο Πιο Ζίγια Τάο, 41 ετών, πρώην βουλευτής του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, συνελήφθη τον Νοέμβριο και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο για παραβίαση του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Δύο άλλοι κρατούμενοι που εκτελέστηκαν είχαν κατηγορηθεί πως δολοφόνησαν γυναίκα που φερόταν να ήταν πληροφοριοδότρια της στρατιωτικής χούντας.
Ο στρατός συνεχίζει την αιματηρή εκστρατεία καταστολής των αντιπάλων του. Πάνω από 2.100 πολίτες έχουν σκοτωθεί και πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί από το πραξικόπημα, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση στη χώρα.
Οι ένοπλες δυνάμεις κατηγορούνται επίσης για γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια. Το 2017, πάνω από 740.000 μειονοτικοί βρήκαν καταφύγιο σε πρόχειρους καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν από τις ωμότητες του στρατού και παραστρατιωτικών.
Ειδικοί του ΟΗΕ καταδίκασαν τις εκτελέσεις όταν αναγγέλθηκαν, τονίζοντας ότι σκοπός τους είναι να «ενσταλάξουν φόβο» στους πολίτες.
Στο παρελθόν, οι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών στη Μιανμάρ εκτελούνταν δι’ απαγχονισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους, οι προηγούμενες εκτελέσεις στη χώρα είχαν γίνει στα τέλη των χρόνων του 1980.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ιρανοί επιχειρούν να οδηγήσουν μαζικά τη χώρα τους στην επόμενη μέρα
Νέα Μαχσά Αμινί βάζει φωτιά στη γυναικεία επανάσταση της χώρας
Διακοπή ρεύματος και δύο ελαττωματικά μαχαίρια στην εκδήλωση των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη
«Στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο πρόεδρος» λέει ο κ. Χαραλάμπους
«Αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα»
Η θέαση των εξελίξεων χωρίς την ουσιαστική πρόταση αποτελεσματικών λύσεων
Πώς θα είναι οι ζωές μας τα επόμενα χρόνια;
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
Οι επιλογές που εξετάζονται για να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητά της
H ανάλυση του Bloomberg
Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις
Η ανάρτηση του Ιρανού βιρτουόζου
Πάνω από 10.000 οι συλλήψεις - Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
«Όχι στην τρομοκρατική Ισλαμική Δημοκρατία», φώναζαν υποστηρικτές του Παχλεβί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις απειλές Τραμπ
Στο ναδίρ οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Αβάνας
Διάφοροι άλλοι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημοσιεύουν δηλώσεις κατά της ICE στο διαδίκτυο
Το μυώδες σώμα κερδίζει δημοτικότητα για πολλές γυναίκες στην εποχή του Ozempic
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.